Selalu orang beranggapan bahawa kos untuk menukar design lantai rumah akan menelan belanja yang tinggi. Tetapi tidak bagi En Khairul Ezuwan, dia berjaya menukar lantai jubinnya yang agak bosan berwarna putih kepada lantai vinyl dengan kos kurang daripada RM1000 untuk ruang tamunya yang berkeluasan 300 kaki persegi.

Ini Cara Pasang Lantai Vinyl Yang Mudah Dan Tak Perlu Banyak Barang

Ini Cara Pasang Lantai Vinyl Yang Mudah Dan Tak Perlu Banyak Barang

Di antara bahan yang dibeli olehnya adalah seperti 13 kotak (1 kotak berharga RM 58) Luxury PVC Plank berketebalan 3mm dan panjangnya 3 x 6 inci serta Gam khas Vinyl Glue (satu tong berharga RM68).

Ini Cara Pasang Lantai Vinyl Yang Mudah Dan Tak Perlu Banyak Barang

IKLAN

 

Ini Cara Pasang Lantai Vinyl Yang Mudah Dan Tak Perlu Banyak Barang

Lantai PVC Plank ini merupakan alternatif baharu dalam dekorasi melibatkan lantai kediaman yang mana tidak semestinya kita harus mengekalkan lantai jubin yang dipasang oleh pemaju kerana segalanya bergantung kepada kreativiti pemilik kediaman tersebut. Malah tidak perlu berbelanja besar jika ingin menukar penampilan lantai kerana segala-galanya boleh dilakukan sendiri, apa yang penting rajin dan sabar seperti yang telah dibuktikan oleh pemilik kediaman ini.

IKLAN

Untuk maklumat, sebarang pengubahsuaian yang beliau lakukan adalah secara DIY tanpa mengupah mana-mana syarikat kontraktor. Disebabkan melakukan sendiri kerja-kerja memasang lantai vinyl maka beliau dapat menjimatkan kos renovasi yang bernilai RM3000-RM4000 dengan hanya mengeluarkan harga kos membeli barang-barang sebanyak RM1000 sahaja. Antara peralatan yang digunakannya adalah seperti Pembaris L, Pisau, Pensel, Berus Cat, Gunting dan Kain buruk untuk membersihkan sebarang kotoran sebaik sahaja selesai kerja-kerja pemasangan.

“Saya banyak merujuk video tutorial di youtube tentang proses pemasangan lantai vinyl ini dan rasa bertuah kerana anak saya yang berumur 8 tahun juga turut membantu serta menyatakan bahawa lantai ini kalis air” ujar Pengurus Insuran ini.

 

IKLAN

 

 

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI