Kebersihan tandas melambangkan keperibadian seseorang itu. Jika tandas kotor, tentu pemiliknya jenis yang tidak pedulikan kebersihan atau hygiene. Salah satu kawasan yang sering menjadi perhatian ialah magkuk tandas. Mangkuk tandas yang kerap digunakan sudah tentu akan ‘berkerak’ dan kelihatan kotor. Kalau anda sekadar menyiram dengan air atau ‘flush’ air sahaja sudah tentu kerak itu tidak akan hilang.

Ada juga sesetengah orang yang menggunakan sabun dalam kuantiti yang banyak dan terpaksa menggosok ‘toilet bowl’ bertalu-talu bagi menghilangkan kerak tersebut. Kalau anda juga menggunakan kaedah yang sama, apa kata next time anda cuba kaedah yang lebih mudah ini untuk membersihkan kerak pada mangkuk tandas. Anda pasti kagum dengan perubahannya nanti.

IKLAN

GUNAKAN CUKA
Siram 2 gelas cuka pada sekitar permukaan dan penutup tandas dan biarkan selama 2 jam.
Selepas 2 jam, anda perlu menggosok toilet bowl dengan berus. Tidak perlu terlalu berkeras cukup sekadar menyental kerak dan kotoran yang ada kemudian bilas dengan air bersih. Cuka yang bersifat menghakis itu membantu menghilangkan kotoran degil dengan mudah.

IKLAN

MINUMAN BERKARBONAT – COCA COLA
Jika tiada cuka, anda juga boleh gantikan dengan coke. Anda hanya perlu tuang lebih kurang 500 ml kola kedalam mangkuk tandas dan biarkan selama sejam. Kemudian ‘flush’, segala kotoran akan hilang kesan daripada tindakan ‘citric asid’ yang terdapat pada coke.

IKLAN

AWAS! Walaupun bahan-bahan ini digunakan dalam masakan anda harus menggunakan penutup mulut apabila menggunanya untuk membersih tandas.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI