Bukan sahaja cantik semata, kaunter pulau atau ‘kitchen island’ juga dapat menjadi ruang tambahan bagi membuat kerja penyediaan hidangan. Praktikal dan mempunyai nilai estetik yang tersendiri, kini lebih ramai orang ingin memiliki kaunter pulau didapur mereka.

Tetapi malangnya, ramai yang menyangkakan kerja-kerja make over mahupun ubah suai bahagian dapur memerlukan perbelanjaan besar sehingga ada yang membiarkan ruangan itu kelihatan seperti stor simpanan.

Dengan hanya 4 barang yang dibeli dari IKEA, pasangan ini dapat merialisasikan kaunter pulau mini ini. Menurut Puan Yatt, kos yang dianggarkan sekitar RM300 itu dianggap amat berbaloi memandangkan dimensi kaunter tersebut hanyalah 86cm (t) x 92cm (p) x 53cm (l). Jom kita lihat transformasi dapur beliau!

Teringin nak ada kitchen island tapi dapur tak besar? Bajet pun tak banyak? Takpe, DIY sajee

Semua ni I buat sendiri and beli from Ikea. Total dalam RM300 jer. Murah kan?? Tinggi 86cm x panjang 92cm x lebar 53cm

DIY Sendiri ‘Kitchen Island’ Di Ruang Terhad, Praktikal Dan Murah!

IKLAN

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN DARI IKEA ;

DIY Sendiri ‘Kitchen Island’ Di Ruang Terhad, Praktikal Dan Murah! DIY Sendiri ‘Kitchen Island’ Di Ruang Terhad, Praktikal Dan Murah!

Kitchen island ni impian setiap perempuan or isteri kot. So korang yg suami tu kalau tak tau nak bg hadiah ape untuk isteri, sediakan lah dia kitchen island ni. Makin rajin lah si isteri tu masak nnt. Tiap hari ada je resepi baru dia buat nnt

 

DIY Sendiri ‘Kitchen Island’ Di Ruang Terhad, Praktikal Dan Murah!

IKLAN

DIY Sendiri ‘Kitchen Island’ Di Ruang Terhad, Praktikal Dan Murah!

Bagi memastikan kaunter top kukuh dan tidak tertanggal, Puan Yatt menggunakan L Bracket kemudian di skru kan saja. Boleh dibeli di hardware berhampiran.

DIY Sendiri ‘Kitchen Island’ Di Ruang Terhad, Praktikal Dan Murah!

P/S ; Since island ni kita akan gunakan chopping board, sangatlah penting ya utk kita ada treatment oil tu

IKLAN

tujuan dia untuk elakkan board tu cepat rosak or patah. Cara dia lap saje oil tu guna kain or tisu atleast sebulan sekali. Kalau hari2 guna so buat lah 2 minggu skali

Senang je kan DIY Kitchen Island ini, moga bermanfaat kepada semua!

SUMBER

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI