Dalam kita sibuk memikirkan tema terkini dekorasi kediaman, kita terlupa terdapat juga sesetengah pemilik kediaman pada hari ini mengalami dilema sama ada ingin menaik taraf dapur, jumlah bilik yang tidak cukup sebab pertambahan ahli keluarga, ruang tamu terlalu sempit dan sebagainya.

Isu naik taraf mungkin tidak memerlukan belanja yang banyak seperti mana berpindah. Kalau anda menyewa, anda hanya perlu mengangkut segala barangan tetapi masih perlu berbelanja kos sewaan lori untuk membawa muatan rumah anda ke kediaman baharu. Tapi bagaimana pula dengan mereka yang ingin menaik taraf tetapi ingin membeli kediaman baru dengan kejiranan dan persekitaran yang lebih baik.

Disini, IMPIANA ingin memberi beberapa garis panduan samada adakah anda patut pindah atau hanya naik taraf kediaman anda.

  1. Bilik tidur tidak cukup sebab pertambahan ahli keluarga. Pindah atau Naik Taraf? 

Cadangan dan Solusi: Pindah (Jika rumah apartment atau kondo), Tambah Bilik (jika rumah jenis landed) 

Jika anda memiliki kediaman apartment atau kondo dan ahli keluarga anda bertambah, anda tidak mempunyai pilihan untuk menambah bilik kerana struktur pembinaannya bersifat kekal. Cadangan yang paling sesuai adalah cari kediaman baharu samada rumah atas tanah serta kediaman apartment atau kondo yang mempunyai jumlah bilik tidur lebih dari apa yang anda diami ketika ini.

Kedua, jika anda sudah membeli atau mendiami rumah atas tanah, anda boleh menambah ruang di kediaman anda. Pastikan sebelum anda renovate kediaman, anda mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh Majlis Daerah nasing-masing agar tidak melanggar akta.

Perbelanjaan untuk berpindah ke rumah yang lebih besar dengan persekitaran lebih baik pastinya menelan belanja yang besar jika dibandingkan dengan renovate rumah. Tetapi andai anda tinggal di kediaman jenis bertingkat, hanya berpindah ke unit yang lebih besar lah solusinya.

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

2. Dapur anda design lama dan sudah menyakitkan pandangan

Cadangan dan Solusi: Naik taraf

Jika dapur anda telah berusia 10-20 tahun pastinya ia kelihatan out dated dan pelbagai kerosakan mula berlaku. Sudah sampai masanya anda menaik taraf dapur dengan menyuntik design dan suasana baru. Baru lah anda rasa lebih bersemangat dan gembira apabila memasak di dapur. Di sini untuk menaik tarafnya, anda perlu buat pemerhatian secara menyeluruh seperti tukar warna cat, tukar jubin baru, kalau sebelum ini anda tidak mempunyai kabinet tambahan, mungkin sudah tiba masa untuk anda mempertimbangkan keperluan untuk penambahan. TETAPI, yang paling penting adalah untuk check and balance perbelanjaan yang anda akan laburkan untuk dapur baharu anda.

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

IKLAN

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

3. Konsep rumah hambar

Cadangan dan Solusi: Naik taraf

Kalau dulu, orang kita tidak kisah sangat tentang konsep dekorasi dalaman rumah, kerana mereka lebih mementingkan keselamatan serta keselesaan ahli rumah. Kini ramai di antara kita sudah mulai mementingkan penampilan rumah dan dihias sebaik mungkin mengikut konsep yang diminati. Dengan lambakan pelbagai kedai dan produk dekorasi di pasaran, anda mempunyai pilihan luas dengan kos yang lebih murah. Kata kuncinya, kreatif dan rajin!

Faktor ini berbangkit kerana pada hari ini sudah banyak teknologi deko yang mudah dan murah. Kalau wainscoating mahal, anda boleh diy dengan rujukan video di laman youtube. Kalau dulu anda kena cat seluruh rumah dan memenatkan, hari ini kalau anda tidak mahu membazir tenaga mengecat, tampal terus wallpaper mengikut tema yang anda sukai.

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

4. Kejiranan serta kemudahan yang mantap

Cadangan dan Solusi: Naik taraf

Anda sudah merasakan rumah anda sendu dan hambar. Pada masa yang sama anda sudah terfikir untuk berpindah mencari kediaman baharu TETAPI anda teringat, jiran tetanggga anda yang ramah, sekolah untuk anak anda dekat dengan rumah  disertai dengan kemudahan kedai runcit dan pasaraya.

IKLAN

Jika, situasi ini berlaku kepada anda, adalah bagus jika anda hanya mengubah dekorasi dalaman dari hambar kepada Ohsem. Tidakkah anda berasa beruntung mempunyai jiran yang sentiasa membantu baik dalam senang dan susah, pergerakan anda dari tempat kerja serta sekolah tidak berapa jauh. Ini adalah tanda-tanda jelas yang menunjukkan, its better stay here rather than looking for a new one.

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

Kredit Gambar: Adib Noh

 

5. Pemandangan rumah tidak menarik 

Cadangan dan Solusi: Naik taraf

Jangan terhadkan pemandangan itu kepada pemandangan luar rumah sahaja. Apa yang ingin diperhalusi adalah pemandangan dalam rumah anda iaitu dari sudut susun atur perabot, warna serta tema dinding, ruangan bilik tidur yang tidak kemas dan sebagainya.

Anda boleh menukar cat kediaman dari gelap kepada terang, atau mungkin anda boleh tambah ruangan laman kebun (kalau rumah atas tanah) samada di depan atau belakang rumah anda dan kalau anda mendiami rumah jenis high rise, balkoni anda boleh menjadi ruang mini taman yang menyejukkan pandangan mata.

IKLAN

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

6. Kawasan kejiranan yang anda kurang selesa

Cadangan dan Solusi: Pindah

Statement ini merujuk kepada kawasan kejiranan baharu serta mempunyai projek lain baik pembinaan kilang atau universiti. Hari ini anda mungkin tenang tanpa gangguan kerana hanya anda serta jiran tetanggga lain yang sama gaya hidupnya dengan anda. Bayangkan apabila kesemua projek industri tersebut sudah siap, anda bakal mempunyai jiran yang gaya hidupnya jauh berbeza dengan anda. Pasti isu ketidakselesaan akan timbul.

Solusi terbaik adalah, pindah. Pindah dengan maksud, menyewakan kepada mereka yang akan tinggal lama di rumah serta kawasan kejiranan. Seperti contoh, jika kawasan anda mempunyai projek universiti serta kolej yang bakal siap dalam masa 3 tahun lagi, mungkin anda boleh sewakan pada masa hadapan dan bertahan sedikit sementara menunggu projek tersebut siap untuk didiami. Hari ini memang anda tenang, tetapi anda pasti tidak mahu tinggal di kawasan kejiranan yang penuh dengan pelajar universiti yang gaya hidupnya berlainan dengan kita yang sudah berumah tangga malahan mempunyai anak.

Dilema Kediaman: Pindah Atau Naik Taraf?

Kredit Gambar: Koleksi Foto Universiti Teknologi Mara

 

 

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI