Cermin merupakan salah satu barang yang penting bagi semua orang. Hal ini kerana tanpa cermin tentu akan menyukarkan anda untuk berdandan dan merapikan diri. Namun, salah satu masalah yang sering dihadapi adalah cermin sering kotor dengan kerak dan kelihatan berkabur. Kotoran ini terdiri daripada debu, percikan sisa-sisa kosmetik dan bakteria yang terkumpul.
Kotoran ini juga muncul kerana ada kotoran yang melekat terlalu lama atau cermin sering terkena air dan sabun. Tapi anda semua jangan risau, kerana anda mampu mengatasinya hanya dengan menggunakan ubat gigi.

Ubat gigi merupakan bahan yang sangat efektif dalam membersihkan kerak. Pilih ubat gigi yang mengandungi butiran lembut. Sapukan permukaan cermin yang berkerak dengan ubat gigi dan tunggu sehingga kering. Setelah itu bilas dengan air dan gosok dengan berus. Anda disarankan untuk menggunakan berus yang lembut agar tidak menggores permukaan kaca. Setelah itu bilas dengan air bersih dan keringkan dengan kertas tisu.

IKLAN
IKLAN
IKLAN
Untuk cermin tandas kelihatan sentiasa bersih, anda juga harus sering menjaga kerbersihan tandas dan melakukan aktiviti pembersihan sekurang-kurangnya seminggu dua kali.