Ramai rakyat malaysia kini sedar akan kepentingan penjagaan sumber makanan demi menjamin tubuh yang sihat. Salah satu kaedah yang di lakukan adalah melalui pemilihan makanan organik. Namun, makanan organik bukan lah sesuatu yang mudah diperolehi dan harganya juga agak tinggi. Oleh itu, ramai mengambil inisiatif untuk berkebun sendiri.

Dari berkebun, ia bukan sahaja menjadi hobi malah hasil yang dikutip menjadi kepuasan. Tambahan, anda yakin dengan sayuran yang ditanam sendiri dan tahu dari mana sumber tersebut di peroleh. Untuk memastikan tanaman memperoleh khasiat yang diperlukan untuk tumbesaran dan produktiviti, pastikan baja atau makanan disediakan secukupnya. Oleh itu, pembajaan perlu di lakukan. Selain menggunkan baja organik jenis serbuk, butiran atau cecair, Md Rohaizad Hj Ismail berkongsi kaedah GREEN CON yang dibelajar dari Thailand.

Artikel berkaitan: Ini Cara Paling Mudah Hasilkan Baja Organik Penggalak Buah Dan Bunga Guna Pisang

IKLAN

Teknik ini merupakan salah satu kaedah penghasilan baja kompos yang menggunkan bahan buangan atau sisa dapur. Namun kebiasaanya, untuk menghasilkan baja kompos ia memerlukan bekas khas dan harganya boleh tahan mahal. Oleh itu, pekebun-pekebun Thailand melakukan Research and Development (RnD) untuk menghasilkan tong kompos menggunkan bahan yang murah dan mudah yang diberi nama GREEN CON. Berikut adalah cara-cara nya:

Cara Thailand Bina Menara Kompos Bajet dari Baldi Dan Tapis Cara Thailand Bina Menara Kompos Bajet dari Baldi Dan Tapis

IKLAN

IKLAN

Jom kita belajar buat Green Cone…mudah je..untuk kebun mini#BajaOrganic#SisaMakanan

Posted by Md Rohaizad Hj Ismail on Tuesday, January 15, 2019

Bahan-bahan yang sesuai di letakkan di dalam green con 

Cara Thailand Bina Menara Kompos Bajet dari Baldi Dan Tapis Cara Thailand Bina Menara Kompos Bajet dari Baldi Dan Tapis Cara Thailand Bina Menara Kompos Bajet dari Baldi Dan Tapis

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI