Selain tanaman hiasan berbunga, daun berwarna-warni serta berbau harum, sayuran juga dapat memainkan peranan penting memberikan keunikan kepada taman. Selain bentuk daun lebar dan sifat menjalarnya, kehadiran labu di taman menjadi arca semula jadi unik apabila berbuah kelak. Ketahui sifat pokok labu untuk serikan taman anda. labu juga sesuai dan mudah ditanam untuk dijadikan sayuran dalam hidangan sehari-hari. Kami kongsikan cara mudah tanam labu.

IKLAN

Cara Mudah Tanam Labu Dengan Lima Langkah Ini

IKLAN
IKLAN
  1. Labu mudah ditanam menerusi biji benih. Selepas mendapatkan labu dari pasar, bersihkan dan keringkan biji benih tersebut untuk penanaman.
  2. Tanamkan beberapa biji benih sedalam 1 inci ke dalam tanah, jarakkan 4-8 kaki di antaranya.
  3. Apabila tanaman labu sudah mencapai 2-3 inci tinggi, ubah sebahagian daripada anak pokok dan biarkan dua atau tiga anak pokok sahaja di kawasan tersebut.
  4. Labu akan menjadi subur apabila mendapat cahaya yang tidak terlalu tepat mengenainya. Cahaya sederhana dengan sedikit redup sesuai untuk tanaman labu.
  5. Penanaman labu memerlukan kawasan seluas sekurang-kurang 50 kaki persegi. Tidak perlu bimbang jika tidak mempunyai ruang secukupnya, tanam labu di pinggir tanaman dan train tanaman ini agar ia tumbuh merentasi kawasan berumput dan laluan.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI