Daun pudina atau mint mempunyai banyak khasiat buat tubuh manusia dan dapat merawat batuk serta lelah. Ia juga banyak digunakan dalam masakan sebagai ulam mahupun pewangi makanan seperti laksa atau nasi beriyani. Rasanya yang unik dan “berangin” menjadikannya antara bahan kegemaran ramai.

Disini, Puan Noraini ada menunjukkan cara mudah tanam pudina dirumah. Senang apabila diperlukan, hanya petik sahaja di laman. Jimat masa, jimat wang!

Saya share lah cara nk tanam daun pudina secara hidroponik. Selain daun pudina boleh juga tanam pokok lain, macam sawi, daun sup, bayam.

Moga bermanfaat. Nak guna nanti just petik je belakang rumah

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN ;


1)botol terpakai, saya guna botol minyak. Potong dua. Yg bawah tu bg besar sikit, boleh boh air banyak2

IKLAN

2)penapis filter ikan tu. Ada yg guna tali mop, tak kisahla, janji boleh serap air.

3)seedling soil atau cocopeat. Tanah sabut. Guna yg ni senang akar nak menjalar nanti.

4)bekas kecik tu penggalak akar. Tak de pun xpe. Kalau ada just celup batang pudina sebelum cucuk kat tanah nanti.

5)baja ab. Boleh beli kat nurseri atau online. Baru first time guna. Cara bancuh dia 1 liter air +5ml baja a+5ml baja b. Baja ab ni bukan baja organik. So sapa tak suka xpayah guna.

IKLAN

**kalau xde pun takpe. Sebelum ni saya boh air je. Baja guna baja biji tu, campak je dalam bekas air tu. Kadang2 campur baja ezigrow.

6)keratan batang daun pudina. Daun bahagian bawah buang. Nanti kita boh dalam teh o panas

LANGKAH-LANGKAHNYA ;

IKLAN

1.Span ikan dipotong panjang sikit dan masukkan pada lubang penutup minyak seperti gambar dibawah ini.

2.Pastikan ada lebih sikit ye, supaya air cepat serap ke tanah nanti

3. Letak cocopeat
4. Bancuhan baja ab dan air tadi masukkan kat bekas bahagian bawah ni.

Nanti kalau air kurang boleh tambahkan je. Kalau tak guna baja ab, just tambah air je. Selalunya dalam 4 5 hari boleh tahan air tu. Seminggu sekali masukkan baja biji yg organik tu

5. Keratan batang pudina tu celup dalam serbuk penggalak akar ni.

6. Pastu cucuk je kat tanah tadi. Siap!
Kalau nak tanam daun sup atau sawi, korang tabur je benih atas tanah tu.
7. Letak kat tempat redup ye.. Jangan bg direct matahari. Awal2 ni kita spray air bg tanah tu basah. Daun sup pun kena tempat redup.

DAN HASILNYA,
Selamat mencuba!