Se

Kicap antara bahan wajib ada di dapur kebanyakkan masyarakat di Malaysia. Nasi panas-panas dimakan bersama telur goreng atau ikan goreng antara makanan yang paling mudah dan pembangkit selera jika ditambah bersama kicap. Tapi, macma mana anda simpan kicap yang telah dibukak atau digunakan?

Jom kita baca penjelasan Ilzanno Sharky di dalam group Makmal Makanan

IKLAN

kicap soya tidak memerlukan penyimpanan di dalam peti ais memandangkan kandungan garam di dalamnya amat tinggi. Kandungan garam yang tinggi ini meningkatkan kepekatannya sehingga ke tahap tiada organisma boleh tumbuh di dalamnya.

Ianya bolehlah kita bandingkan dengan madu, yang juga mempunyai kadar kepekatan yang amat tinggi, cuma, untuk madu, yang meningkatkan kepekatannya adalah kandungan gula iaitu 40% fruktosa dan 30% glukosa (bergantung kepada jenis madu) dan untuk kicap, garam.

IKLAN

Cuma, sekiranya anda tak mahu menyimpan kicap di dalam peti ais, pastikan botol penyimpanannya ditutup rapat kerana apa-apa kandungan luar seperti air (kadar humiditi atau kelembapan udara di dapur di Malaysia ini selalunya tinggi), serangga dan lain-lain berpotensi merosakkannya. Sy pasti korang pernah tengok kalau ada kicap yang berada di tudung penutup kicap tersebut, akan ada macam kulat yang mulai tumbuh.Cara betul Simpan Kicap, Perlu Ke Simpan Dalam Peti Sejuk?

IKLAN

Hal ini adalah kerana seperti apa yang saya tulis di atas, kadar kelembapan udara adalah tinggi. Penyimpanan di dalam peti ais tidak mengubah rasa mahupun kualiti kicap tersebut, dan untuk lebih selamat, simpan sahajalah di dalam peti ais.Ini disebabkan ada sesetengah jenama kicap boleh berubah struktur rasa apabila terdedah keapda suhu bilik dalam tempoh yang lama

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI