Monyet, antara ancaman utama dikebun. Kalau dimakan betul-betul, tak apa lagi. Ni banyaknya hanya menginaya tanaman. Rosak begitu sahaja. Sebelum ini, impiana pernah kongsikan resepi bancuhan ubat gegat dan belacan untuk cegah kehadiran monyet perosak tanaman. Namun, ramai yang kata petu tu sekejap je ok. Lama-kelamaan, monyet dah lali dan datang semula merosakkan tanaman. Apa kata, kita cuba resepi tangkal azimat en Hadi Tamyis ni.
TANGKAL AZIMAT
Tangkal azimat utk menghalau monyet. InshaAllah monyet main jauh2 sebab bau kuat yg kurang menyenangkan. Kena kat tangan atau pakaian pun melekat
Ramuan :
– Belacan
– Kapur barus (ubat gegat)
Nisbah 1:1
Cara-cara:
Hancurkan kapur barus sampai jadi serbuk dan gaul rata dgn belacan. Bau dia mmg kuat, pakai sarung tgn waktu nak menggaul. Kemudian ikat mcm dalam gambar, dan gantung dilaluan yg biasa monyet lalu.
InshaAllah, dgn izin Allah monyet main tempat lain.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Bahaya Racun Aloe Vera, Sejauh Mana Kebenarannya? Ikuti Penjelasan Ahli Kimia Ini
Lidah buaya atau aloe vera merupakan spesies tumbuhan herba daripada Famili Liliaceae. Lidah buaya mengandungi 96 % kandungan air manakala 4 % lagi ialah minyak pati, asid amino, mineral, vitamin, enzim dan glikoprotein.
Pokok lidah buaya banyak ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan dirumah. Namun, tanaman ini juga dikatakan mempunyai banyak khasiat dan kegunaan samada dalam bidang perubatan atau kosmetik. Benarkah?
Menurut perkongsiah ahli kimia, Dr. Fatimah Salim, Aloe Vera mengandungi bahan kimia yang beracun!
Bahan kimia semulajadi yang dimaksudkan ialah aleo emodin (1,8-dihydroxy-3-(hydroxymethyl) iaitu daripada keluarga anthraquinone yang terkenal dengan sifat struktur kimia beracun. Bahan kimia ini terkandung pada getah aloe vera. Jika kita patahkan batang aloe vera, biasanya kita akan nampak getah berwarna kuning kan? Aha, itulah dia.
Fungsi bahan kimia ini pada aleo vera adalah sebagai pelindungan agar sel-selnya membesar dengan selamat.
Bahan kimia ini telah dilaporkan memberikan pelbagai manfaat dalam aktiviti pharmacology. Namun, disamping kebaikkan ini, keburukkan yang lebih merisaukan ialah ianya boleh menyebabkan keracunan hati dan buah pinggang apabila termakan/ dimakan.
Gelaja termakan ini termasuk daripada seringan-ringan iritasi dan cirit birit sehinggalah ke seberat-berat kegagalan buah pinggang.
International Agency for Research on Cancer mengklasifikasikan bahan kimia ini sebagai karsinogen dalam Kumpulan 2B (bahan kimia berpotensi penyebab atau penggalak kanser kepada manusia).
Pun begitu, bahan kimia ini TIDAK menyebabkan keracunan apabila diSAPU pada kulit. Dan biasanya untuk produk aloe vera yang dijual untuk dimakan, peniaga telah membuang bahan kimia ini. Maka, selamatlah dimakan gel itu.
Semoga bermanfaat!
ChM Dr Fatimah Salim
Ahli Kimia
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
5 Stok Sambal Power Tahan Berbulan Wajib Ada Untuk Bulan Ramadan
Lagi beberapa hari kita akan menyambut Ramadhan. Mak-mak, mesti dah mula kumpul-kumpul stok makanan basah dan kering. Tak terkecuali juga, stok bahan asas siap kisar dan kupas seperti bawang, cili dan pelbagai lagi untuk memudahkan kerja.
Tapi, Persiapan mak-mak kurang lengkap kalau tak ada 5 jenis sambal berhantu ni. Kalau ada, memang mudah dan bergaya sakan bulan ramadhan mak-mak. 5 sambal berhantu ni sesuai untuk semua jenis makanan dan masakan. secara tak langsung ia menjadi pembangkit selera walaupun makan nasi putih dengan telur mata kerbau.
5 resepi sambal wajib ada stok ni telah dikongsikan oleh Cikgu Afy AL Habibi di dalam group Masak Apa Hari Ni. Jom kita lihat resepinyaas
Ada lima sambal kesemuanya.
Resepi ada dekat gambar di bawah.
1.Sambal belacan menyengat
2.Sambal kicap mabeless
3.Sambal ayam penyet mengosek
4.Air asam ketagih
5.Sambal jantan power
Kepada peminat sambal, sila buat stok macam cikgu. Cikgu sempat baca komen lepas kawan yang musykil takut sambal rosak kalau buat stok banyak begini. Usah risau. Ikut tips cikgu. Banyak kali dah cikgu buat. Kena betul cara simpan dan gunanya.
Pastikan guna sudu kering setiap kali mengambilnya sahaja.
Tapi cikgu yakin sambal tu tetap takkan bertahan lama juga. Mesti cepat habis punyalah.
Kalau dah belum makan pun dah menitik air liur, ini pula stok dah ada depan mata.
Sedar-sedar dah licin tinggal botol je.
Kan?
RESEPI SAMBAL BELACAN MENYENGAT
- Bahan-bahan:
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
– *1/4 bawang Holland
– *1 biji tomato saiz kecil
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda *dibakar atas pan terlebih dahulu)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajino
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
RESEPI IBU SAMBAL KICAP MABELESS
1. Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
Nak resepi lengkap untuk menu yang boleh disesuaikan seperti tauhu begedil soto, bihun sup, begedil dan lain-lain boleh skroll tengok dekat wall cikgu okay.
ESEPI SAMBAL AYAM PENYET MENGOSEK
1. Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
RESEPI AIR ASAM KETAGIH
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu berbanding yang dulu*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi*
Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi
– 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar.
4. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk.Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
RESEPI SAMBAL JANTAN POWER
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
Kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.
Makan dengan nasi bungkus ni terbaik sangat
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
DIY Perangkap Lalat Buah Dan Lalat Rumah, Guna Pisang Je Pun Menjadi
Bukan je khuatir lihat lalat banyak hinggap di rumah, mata pun rimas. Macam-macam cara dah cuba, selesainya sekejap je. Nak guna gam, bukan lalat je melekat, orang pun sekali. Nak hilangkan kesan gam tu bukan mudah. Nak guna lampu biru tu, lalat macam dah pandai lah pula. Tak ada pun yang tertarik. Nak dipukul guna reket lalat tu, lagi banyak pula yang datang.
Apa kata kita tambah cara lebih organik. Buat perangkap sendiri dengan menggunakan botol terpakai dan pisang. Cara-caranya boleh lihat dalam video yang disediakan.
Teknik perangkap lalat ni sebenarnya sesuai juga digunakan pada lalat buah di kebun. Teknik penyediaan sama, cuma botol bersaiz kecil seperti yang dikongsikan oleh Wiwi Suryani.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI