Siapa sangka, dari luar orang hanya nampak unit kondo lama yang masih berdiri teguh. Namun kediaman yang terletak di aras bawah ini diubah suai dengan begitu cantik sekali!

Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Untungnya, pemilik kondo ini iaitu Shini Petrina Raman adalah seorang pereka dalaman profesional. Jelaslah, dekorasi kediaman ini diubah suai melambangkan cita rasa dan karakter sang pemiliknya yang urban. Bijak bermain dengan olahan warna dan material sesuai dengan konsep yang dipilih.

Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!“Saya dan suami membeli kondo lama ini kerana ia mempunyai saiz layout yang lebih luas berbanding kondo baru yang bukan saja mahal bahkan kurang dari segi keluasan. Jadi, kami tidak mahu melaburkan wang dengan membeli hartanah hanya kerana ia baru tapi tidak dapat buat banyak benda terutama interior. Bila kondo ini dibeli saya mula buat ubah suai secara berperingkat.

Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!

Contemporary edgy, High contrast deco

Saya mulakan dengan kerja-kerja pemasangan paip dan elektrik. Saya juga mula membandingkan tema peribadi dengan trend interior semasa. Kemudian barulah saya tampil dengan tema tersendiri iaitu contemporary edgy, high contrast deco dan menambah beberapa tekstur. Saya juga sukakan clean lines untuk kabinet perabot dan lampu.

Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!KERJAYA SEBAGAI PEREKA DALAMAN

Kerjaya sebagai pereka dalaman berlaku secara kebetulan. Selepas menjual nail salon, saya berehat selama tiga bulan. Dalam masa tiga bulan itu saya melalui satu tempoh di mana saya cuba untuk mencari apa sebenarnya yang diminati dan boleh ditukar menjadi bisnes. Detiknya bermula apabila ibu saya hendak mengubah suai ruang tamu rumahnya. Disebabkan waktu itu saya ada kelapangan masa maka saya pun membantu ibu merias ruang tamunya itu.

IKLAN

Setelah selesai saya pun ambil gambar ruang tamu yang baru dihias dan memuat naiknya ke sosial media. Esoknya ketika bangun tidur saya terima banyak mesej daripada rakan-rakan termasuk individu yang tak dikenali. Mereka tanya adakah saya seorang pereka dalaman? Dari situ saya ambil keputusan memulakan bisnes interior. Lalu, tercetusnya idea untuk menubuhkan syarikat sendiri dengan nama VSQ Design & Decorate. Syukur syarikat ini kian berkembang sampai ke saat ini.”

Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Shini menganggap semangat dalam interior umpama satu ‘ketagihan’ buat dirinya. Selain suami, Shini turut menerima sokongan daripada klien-kliennya sendiri.

“Suami juga mempunyai taste dalam interior. Namun minat suami lebih tertumpu kepada landskap berbanding interior. Suami lebih berpengalaman dan berpengetahuan dalam exterior,” kongsi Shini yang sudah pun berkahwin selama lima tahun namun masih belum dikurniakan anak.

IKLAN

RUANG KEGEMARAN

“Semestinya ruang dapur kerana saya banyak menghabiskan masa di ruang ini. Walaupun ia tidak terlalu besar namun saya menatanya sebaik mungkin agar mudah dijaga. Saya banyak berbelanja untuk premium marble quartz countertops agar kelihatan mewah dan up-to-date.

Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Bijak Bermain Warna Dan Material, Kondo Lama Berubah Jadi MEWAH & URBAN!Seterusnya ialah ruang makan kerana pemandangannya dari ruang ini sangat mendamaikan. Di sini saya dapat melihat taman yang menghijau di luar dari panel kaca. Manakala pada waktu malam pula selalunya saya hanya akan menyalakan lampu di sekeliling saja. Kalau ada tetamu, mereka akan duduk di situ sambil ditemani cahaya semula jadi dan hembusan bayu malam yang menyegarkan.”

Semoga perkongsian ini memberi anda inspirasi dalam menata hias kediaman masing-masing. Semoga bermanfaat!

IKLAN

Artikel ini diambil dan diolah dari NONA.

Mesti Baca: Atasi Bilik Panas Dengan EXHAUST FAN, Cara Mudah Pasang Tanpa Tebuk Dinding!
Baca Lagi Di Sini:‘Bahangnya Rumah!’ Ini Panduan Sejukkan Kediaman Tanpa Penghawa Dingin
Artikel Menarik:Aksesori Perabot Daripada Simen, Estetik Dan Mampu ‘Sejukkan’ Kediaman

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI