Memperhiasi rumah dengan tanaman pokok, amatlah sesuatu perkara yang bagus untuk dilakukan kerana pokok dapat memberi kita oksigen yang baik. Akan tetapi, menghiasi tanaman pokok dengan betul pun, penting juga. Jadi, mari sini saya beritahu apakah cara untuk menghias tanaman pokok bagi menampakkan rumah nampak sangat cantik dan kemas.

Betul Ke? Sebab Terlalu Cantik Hias Rumah Macam Ni, Mesti Orang Ingat Kita Ni Rakyat Bunian Betul Ke? Sebab Terlalu Cantik Hias Rumah Macam Ni, Mesti Orang Ingat Kita Ni Rakyat Bunian

PERIKSA KESESUAIAN RUANG DAN POKOK

Kerana tanaman itu akan menjadi sebahagian daripada reka bentuk rumah anda, pastikan ia mempunyai ruang yang cukup dan tidak menghalang laluan atau pemandangan. Kebanyakan tumbuhan hiasan memerlukan cahaya matahari yang mencukupi untuk berkembang, kadar pengambilan cahaya juga penting. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah kelembapan udara di dalam rumah, tahap suhu bilik, bilangan tingkap, dan sebagainya. Jika anda sudah mempunyai tempat yang sesuai, anda boleh memilih mana-mana tumbuhan untuk menghiasi dan meningkatkan persekitaran tempat tinggal anda.

IKLAN

PADANKAN DEKORASI DENGAN RUMAH SEDIA ADA

Sebaik-baiknya, kita meletakkan dulu perabot-perabot yang sedondon dengan warna dinding atau persekitaran ruangan rumah. Lepas itu, baru lah meletakkan tanaman pokok yang bersesuaian dengan dekorasi dalam rumah itu. Pastikan, semasa anda memilih tanaman pokok, lebih elok jika anda dapat memilih warna pasu atau yang boleh masuk dengan warna cat dinding rumah anda.

IKLAN

GUNAKAN JENIS TANAMAN YANG BERBEZA.

Dalam perhiasan tanaman pokok, kita juga mesti ada kesenian dalam diri selain kreatif dalam penyusunan. Oleh itu, penggunaan tanaman yang berbeza juga penting kerana ia tidak mahu nampak terlalu bosan dengan dekorasi tanaman pokok dalam rumah tersebut. Malahan, ia dapat menceriakan lagi keadaan rumah itu sekiranya menggunakan tanaman pokok yang berbeza.

IKLAN

Secara kesimpulannya. Tak semua orang tau mampu menggayakan tanaman ni, umpama macam nak menggubah bunga lah. Nampak mudah, tapi susah sebenarnya. Maka dengan itu, selesailah saya dalam menerangkan tentang tips untuk menghiasi dalaman rumah dengan tanaman pokok.

Sumber: Property Guru, Penulis: Tramizi Hussin

(https://www.propertyguru.com.my/bm/panduan-hartanah/cara-gayakan-pokok-hiasan-plant-stylist-dalam-rumah-55448)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI