Companion plant atau tanaman peneman adalah satu konsep di mana beberapa jenis tanaman yang sesuai ditanam secara berdekatan dan setiap satunya memberi kebaikan. Namun ia kurang diamalkan di Malaysia. Mungkin karana kurang nya pendedahan atau pengetahun terhadapat teknik tanaman peneman ini.

Namun tidak semua pokok atau tumbuhan sesuai dijadikan sebagai companion plant. Silap padan, tanaman tadi megancam dan membunuh antara satu sama lain.
Terdapat banyak kebaikkan companion plant ni. Antranya ialah:

Banyak faedah Berkebun Ikut “Konsep Tanaman Peneman” Yang Anda Tidak Tahu

1. Membolehkan anda menanam banyak jenis tanaman dalam satu ruang yang kecil dan berlapisan.
Sebagai contoh, ada 3 lapisan tanaman.
Lapisan Pertama (Paling Tinggi): Pokok Cukur Manis dan Mealy Cup Sage (Paling kanan)
Lapisan KeDua (Pertengahan) : Pokok Chili (Bucu Bawah Kanan) dan Daun Ketumbar (Bawah paling depan)
Lapisan KeTiga (Tutup Tanah) : In between pokok Cukur Manis tu saya tanam Arugula (Salad Rocket) yang berfungsi sebagai ground cover.
Dari di atas kita lihat dalam ruang yang sekecil ini kita mampu menanam 32 kumpulan tanaman. (Saya panggil kumpulan kerana satu lubang tu ada 2 tiga pokok yang sama)

2. Mengusir Serangga Perosak.
Contoh di atas, Pokok ketumbar (Boleh digantikan dengan Daun Sup, Parsely, daun bawang) dan pokok Mealy Cup Sage (Anda boleh gantikan dengan Basil/kemangi/Selasih) adalah pokok berbau yang kurang di sukai oleh kebanyakan serangga.
Ditanam di sekeliling kumpulan ini sebagai barrier supaya serangga perosak tidak masuk.

3. Mengawal rumput Liar.
Ground cover seperti Arugula/Salad Rocket tu nanti akan menutup semua tanah. Cahaya tak masuk dan rumput lain pun tak boleh le nak tumbuh. So no more weeding.

Banyak faedah Berkebun Ikut “Konsep Tanaman Peneman” Yang Anda Tidak Tahu

IKLAN

4. Menyokong tanaman.
Tanaman tinggi berkayu boleh di jadikan sokongan kepada tanaman lain di bawahnya. So tak perlu stacking.
Untuk ini anda contohnya boleh tanam tomato atau kacang di sokong oleh Pokok Cukur Manis.

5. Membekalkan nutrient.
Sekirangnya dalam kumpulan itu ada jenis kekacang, tanaman ini boleh bertindak sebagai pembekal nitrogen kepada kumpulannya (Nitrogen Fixer)

6. Sebagai pelindung Matahari.
Tanaman tinggi boleh bertindak sebagai pelindung matahari kepada tanaman di layer bawah.
Dalam kes ini option lain adalah menanam ‘Indian Borage’ dibawah Cukur Manis. Ini kerana pokok Indian Borage ni tak suka matahari direct. Nanti daun dia kuning, tapi tak mati.

7. Sebagai Pelindung Angin.
Ya, kalau kawasan tanaman selalu di tiup angin kuat. Boleh menanam tanaman berkayu di sekeliling sebagai pelindung angin.

IKLAN

Menarik Polinator/agen pendebunga.
Di Sebelah kanan tu saya tanam Mealy Cup Sage. Tanaman import yang amat di sukai oleh Lebah, rama2 dan mungkin juga kelulut.

Kumpulan tanaman menjadi cantik.
Dalam kes ni, Mealy Cup Sage tu nanti akan berbunga Biru. So tak ada lah boring area tu dengan warna hijau semata2.

Umpan ‘Bunuh Diri’, Sacrificial baits.
Kes ini saya hadapi secara tak sengaja. Di kawasan lain, daun chili saya habis di makan serangga. Tetapi anak2 chili yang di tanam berdekatan dengan Kantan selamat. Instead, Daun kantan tu yang teruk di makan serangga. Since daun kantan tu rimbun dan banyak. Maka dengan ini dipersilakan makan daun kantan tu sampai kenyang. Selamat anak2 chili saya kat depan tu.

IKLAN

Radar atau Signal Masalah/Penyakit dan sebagainya.
Sebagai contoh, di Dusun Bandar kebanyakkan pokok buah yang sensitif kekurangan air saya temankan dengan Pokok Basil. Pokok Basil ni kalau kekurang air daun dia akan cepat kelihatan layu. So Tanda kekurangan air akan di tunjukkan oleh Basil sebelum memberikan kesan buruk kepada pokok (Unless anda melakukan proses Water Stress). Keadaan ini pernah menyelamatkan saya, Basil dah layu, berpunca dari Timer Kehabisan Bateri.

Menggemburkan dan Menyuburkan Tanah.
Ya benar, bagaimana berfungsi? Contoh, Basil yang di tanam di sekitar pokok selalunya hanya berumur tidak sampai setahun sebelum dia mati dan digantikan oleh anak-anaknya. So apabila pokok basil yang dah tua mati, akarnya yan dah jauh ke dalam akan mereput. Pereputan akar ini lah yang menyumbang kepada penggemburan tanah dan akar yang reput akan menjadi baja organik secara tidak langsung.

Pastikan anda sentiasa memberikan baja untuk menggantikan nutrient yang diambil oleh companion plant tadi.

Nak tahu jenis tumbuhan yang sesuai di padanakan sebagai tanaman penanam [klik sini]

Banyak faedah Berkebun Ikut “Konsep Tanaman Peneman” Yang Anda Tidak Tahu

Sumber: http://dusunbandar.com/

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI