Memang umum tahu, banyak bahan dapur yang menajdi rakan kebun anda. Salah satunya ialah kopi. Kenapa kopi? aPa khasiat kopi pada tanaman? Sue Haiza berkongsi khasiat hampas kopi yang mungkin ramai tak tahu dan kurang paham.

Mungkin ramai yang sudah tahu khasiat baja organik ini dan telah menggunakan hampas kopi untuk tujuan kesuburan tanaman

Info ini adalah untuk kita menambah pengetahuan dan jika sesuai bolehlah kita praktikkan semasa kita bercucuk tanam

Pada pendapat saya, penggunaan bahan organik seperti ini adalah mengikut kesesuaian tanah dan tanaman kita. Begitu juga dgn khasiat kulit telur yang saya telah kongsikan sebelum ini. ada yg berjaya menggunakannya..ad pula yang sebaliknya. apapun, yang terbaik adalah dengan cara mencuba dan berkongsi pengalaman.

Baca juga: Ramai Tak Faham Fungsi Kulit Telur Sebagai Baja Organik
ok,mari kita tinjau khasiat hampas kopi ini.

kopi secara umumnya mengandung nitrogen dan nutrisi lain yang bagus untuk kesuburan tanaman. antaranya adalah ;

IKLAN

1.Kafein

kandungan kafein yang terdapat dalam kopi membantu tanaman kita daripada serangan hama atau ulat serangga. bau kafein pula menghalang serangan rama2.
walaubagaimanapun, penggunaan kompos dari kopi ini hanya sesuai untuk tanah yang mempunyai tahap keasidan yang rendah.
jika penggunaanya salah, ia menyebabkan tumbuhan mengalami keracunan hasil dari kafein, gagal tumbuh dan membesar dgn sihat. dgn itu jangan terlalu kerap menabur hampas kopi ya

2. Khasiat asid

kopi mempunyai kandungan asid yang berguna untuk mengimbangi keasidan tanah.

Video polihan: 

IKLAN

3. Mineral

Kopi mengandung mineral, protein, dan unsur lainnya yang dapat menyuburkan tanaman. Kandungan mineral utama kopi adalah kalsium, kalium, besi, fosfor dan kromium, yang sangat disukai cacing tanah. Cacing tanah yang mendapat cukup nutrisi sihat ini dapat menyuburkan tanaman. Selain itu, kandungan mineral tersebut ini juga sangat penting semasa proses pertumbuhan. Serbuk kopi juga mengandungi karbon dan gas nitrogen. Ditambah potassium, magnesium, dan tembaga yang mana sangat berguna kepada tanaman.

4. Protein

hampas kopi mengandungi Lignin dan selulosa yang sangat bermanafaat untuk tanaman.

5. Melebatkan daun.

boleh campurkan hampas kopi dan siram di sekitar pokok.
ok,mari kita teliti kan bagaimanakah cara untuk menghasilkan hampas kopi. selepas menggunakannya sebagai minuman, saringkan hampas kopi dengan air dan biarkan kering.
kemudian,boleh dah ditabur pada sekitar pokok. walau bagaimana pun,jangan terlalu kerap menabur serbuk kopi pd tanaman. cukup lah dengan menabur sekali seminggu sahaja .
Sebenarnya,cara yang lebih efektif adalah dengan mengeringkan nya dan hasilkan baja kompos daripada hampas kopi yang tersebut.Baja Hampas Kopi Boleh Lebatkan Daun Dan Bunga

IKLAN

Cara hasilkan baja hampas kopi

Bagaimana menghasilkan baja kompos daripada kopi? caranya adalah dengan mencampurkan serbuk kopi yang telah dikeringkan dengan bahan organik seperti sisa sayuran, sisa makanan,cengkerang telur atau roti yang telah basi.
jika ingin maklumat lanjut,bolehlah mempelajarinya dgn lebih detail
Apapun,bagi saya yg baru bermula untuk bercucuk tanam, cukuplah sekadar menabur hampas yang kering sahaja.
Contoh tumbuhan yang sesuai adalah seperti cili,kacang panjang,tomato,lobak dan lain2.
semoga bermanafaat. kongsi ilmu,kongsi pengalaman

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI