Melihat bunga kertas yang subur dan mekar di halaman adalah satu kepuasan. Tetapi kadang kala bila kita tanam tak menjadi macam mana yang kita lihat di halaman orang. Apakah teknik yang mungkin boleh membuatkan pokok bunga kertas atau Bougainvillea ini subur dan dapat dibentuk dengan sempurna. Perkongsian dari Encik Mahadir Hj Han ini cukup menarik. Mudah dan praktikal untuk pengemar bunga kertas untuk mulakan tanaman pokok bunga kertas ini agar menjadi tanaman bunga yang paling subur dan cantik di halaman rumah anda.

Pokok Bunga Kertas Nampak Merimbun, Ini Caranya

Pokok Bunga Kertas Nampak Merimbun, Ini Caranya

Perkongsian ini dinamakan teknik ‘lentur dan selit’
Jika ada pokok bunga kertas yang panjang dan rasa sayang untuk mencantas, apa perlu anda lakukan. Ini jawapan dan teknik yang Encik Mahadir Hj Han lakukan.

Tarik atau lenturkan pada paras yg boleh sahaja. Klau keras, tarik perlahan.. terbaiknya buat Masa pokok tengah layu sbb kandungan air di dalam batang berkurangan. Biasanya saya akan puasakan pokok selama 2-3 Hari tanpa menyiram air. Sekiranya kita tidak menggunakan tali atau dawai untuk tujuan tarik, kita boleh selit-selitkan sahaja antara satu sama lain sama ada dahan atau ranting.
Selamat Mencuba.

Nota: warna putih pada ranting tu adalah tape paip yg digunakan untuk tujuan tarik.

Pokok Bunga Kertas Nampak Merimbun, Ini Caranya Pokok Bunga Kertas Nampak Merimbun, Ini Caranya Pokok Bunga Kertas Nampak Merimbun, Ini Caranya Pokok Bunga Kertas Nampak Merimbun, Ini Caranya Pokok Bunga Kertas Nampak Merimbun, Ini Caranya

IKLAN

Pokok bunga kertas mudah dijaga, tahan lama dan mempunyai keunikannya yang tersendiri. Tumbuhan ini mampu bertahan sehingga lebih 20 tahun. Ia dibiakkan melalui keratan batang, cantuman dan tut. Pokok bunga kertas merupakan pokok berkayu yang memanjat dan menjalar.

Ia juga boleh dikacukkan bagi menghasilkan dahan yang pelbagai dan bunga yang berlainan warna. Tumbuhan ini memerlukan medium tanah jenis campuran tanah bakar, baja organik dan pasir sungai. Ia bertujuan untuk membuatkan tanah menjadi lebih poros agar air senang mengalir serta mengelakkan air bertakung.

Sebelum memasukkan tanah campuran, letakkan serpihan pasu atau bata bagi menutup sebahagian daripada lubang pasu. Kemudian, masukkan baja organik atau tahi ayam yang telah diproses setebal 2 inci untuk menjadikan tumbuhan lebih sihat.

IKLAN

Tanah juga perlu digemburkan supaya ia mendapat pengudaraan yang baik. Dahan dan ranting yang mati perlu dipangkas agar pucuk dan bunga baru dapat tumbuh dengan baik. Pokok bunga kertas perlu dibaja dua minggu sekali dengan baja organik sebulan sekali yang mengandungi kandungan kalium. Akhir sekali, tumbuhan ini perlu sentiasa berada di bawah cahaya matahari dan tidak lembap atau terlindung bagi mengelakkan jangkitan bakteria.

Baca Artikel berkaitan: Pokok Bunga Kertas Unik Dan “Rare” Yang Boleh Beli Online Dari “Trusted Seller”

Nak macam-macam info lagi? Join Channel Telegram Geng Laman IMPIANA

IKLAN

JOM sertai workshop IMPIANA atas talian untuk mempelajari tentang bagaimana untuk membuat sistem siraman automatik sendiri dengan MUDAH dan MURAH! Jom cepat-cepat daftar diri anda di

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI