Perkara yang paling tidak disukai adalah apabila melihat pokok kesayangan kita mati atau berpenyakit. Mungkin antara punca nya ialah pokok yang di tanam tidak bersesuaian dengan persekitaran kerana pemilik taman memilih pokok tersebut disebabkan rupa bentuknya dan bukan berdasarkan kekuatan tumbuhan tersebut terhadap persekitaran. Atau pun tumbuhan banyak  musnah sekembalinya kita daripada percutian yang panjang kerana tiada orang yang menyelenggara atau menyiram tumbuhan di laman rumah. Tetapi pernahkah anda dengar tumbuhan mati disebabkan terlebih penjagaan. Sebagai pemilik taman anda perlu arif tentang  sebahagian tumbuhan memerlukan penjagaan minimum untuk ia kekal sihat.

 

Air siraman yang berlebihan

 Terlebih air siraman antara punca tumbuhan anda mati. Hal ini selalu terjadi kepada tumbuhan berpasu. Cuba bayangkan anda berendam selama 24 jam dan kemudian kulit anda mula berkedut akibat lebihan air tersebut. Begitu jugalah dengan tumbuhan, jika ia terendam terlalu lama akarnya akan mula lemas dan kadang kala boleh menyebabkan tumbuhan menyerap air berlebihan dan boleh mengakibatkan terdapat bahagian-bahagian tumbuhan tersebut terutamanya batang lembik dan mati. Jika terdapat bahagian-bahagian pokok yang mula melembik, potong dan buangkannya segera sebelum berjangkit ke bahagian lain.

IKLAN

 

Baja yang berlebihan

 Pelbagai jenis baja diletakkan untuk memastikan tumbuhan yang ditanam menghasilkan bunga yang banyak, buah yang bagus dan memastikan tumbesaran pokok yang sihat. Perkara tersebut kadangkala boleh mengakibatkan tumbuhan bertambah lemah dan mudah terdedah kepada penyakit kerana baja berlebihan menyebabkan akar pokok menjadi panas dan semakin kurang daya tahan kepada penyakit.

IKLAN

Pemilik taman harus waspada agar jangan ghairah meletakkan terlalu banyak baja pada satu-satu masa kerana mahukan pokok membesar secara drastik.  Untuk mendapatkan tumbuh-tumbuhan yang sihat, pastikan ia  membesar secara natural. Bagi laman yang menggunakan tanah atau baja kompos, penggunaan baja harus di tahap paling minimum.

 

IKLAN

 

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI