Acap kali melihat IMPIANA memaparkan jubin dari koleksi Cosentino. Apakah yang membuatkan IMPIANA memilih jubin jenama ini. Corak dan permukaan yang cukup sempurna pastinya memberi hasil yang baik untuk ruang idaman pemilik. Tahukah anda pemilihan jubin untuk rumah bukanlah sekadar warna, corak dan jenis permukaan? Banyak faktor lain yang perlu anda ambil tahu sebalik jubin yang menjadi pilihan anda.
Kali ini IMPIANA diberi peluang untuk menemubual Pengurus Besar COSETINO Malaysia, Encik Ivan Capelo untuk mengupas lebih terperinci mengenai produk jubin COSENTINO yang kini mendapat nama di kalangan pengguna yang bijak masa kini.
IMPIANA tertarik untuk mengupas produk COSENTINO yang mengetengahkan kelestarian dalam inspirasi kehidupan. ‘Alah membeli menang memakai’.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Pengurus Besar COSETINO Malaysia, Encik Ivan Capelo

1. Apa yang dimaksudkan dengan mencapai kelestarian dalam produk COSENTINO bagi pandangan Encik Ivan Capelo?

Bagi saya, mencapai kelestarian bermaksud memenuhi keperluan kita sendiri tanpa menjejaskan kemampuan masa depan generasi untuk memenuhi keperluan mereka sendiri. Untuk terus berkekalan, kita perlu mempraktikkan dan menggabungkannya ke dalam kehidupan seharian dan seterusnya.

Kesinambungan di dalam kelestarian bermaksud berusaha untuk menyelaraskan faedah hari ini dengan faedah masa depan akibat dari tindakan yang diambil oleh syarikat COSENTINO agar memastikan kami semua komited dengan kesan persekitaran untuk menyumbang kepada mengekalkan dan memperbaiki planet kita.

Sebagai demonstrasi komitmen nyata dan sukarela ini, COSENTINO bertindak tegas sesuai denga Agenda PBB 2030. Syarikat, memandangkan kedudukannya sebagai peneraju global sebagai pengeluaran dan pengedaran permukaan inovatif dari Almería. Dalam memacu usaha kelestarian tempatan dan global.

Bagi COSENTINO, selain sumber semula jadi, kami juga menumpukan perhatian pada sosial dan ekonomi. Ini bukan hanya untuk membantu alam sekitar, tetapi juga harus disisipkan dan melekat dalam diri kita untuk memastikan bahawa kelestarian dimasukkan ke dalam ekuiti sosial dan ekonomi pembangunan.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone_Sunlit Days Arcilla Red _Kitchen

Kelestarian adalah nilai dan misi yang sangat dipercayai oleh COSENTINO. Kami berusaha untuk memperkenalkan teknologi yang lebih lestari dan mesra alam. Dan tentu saja, kesinambungan dapat dilihat pada permukaan jubin yang direka sama ada Silestone, Dekton atau Sensa, yang dapat disesuaikan dengan ruang dan gaya hidup kita sehari-hari.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone Sunlit Days Cala Blue_Bathroom

Kami berharap agar COSENTINO terus memberi inspirasi kepada orang ramai melalui ruang inovatif dan lestari, hidup dengan lestari bermula dari rumah dan boleh menjadi satu penerapan yang baik kerana kita semua berusaha ke arah masa depan yang lebih lestari.

2. Mengapa kelestarian sangat penting terutama di dunia kita masa kini, dan bagaimana kesedaran ini mempengaruhi permintaan untuk membina rumah yang lestari?

Bumi kita telah menghadapi banyak masalah alam sekitar selama bertahun-tahun. Banyak yang meramalkan bahawa ia tidak lagi boleh diselamatkan. Kita mesti mengubah cara pemikiran terhadap kehidupan lestari. Kita harus mula memasukkan tabiat lestari dalam kehidupan seharian kita untuk membina tempat tinggal yang lestari dan generasi masa depan kita. Itu adalah komitmen yang dekat dengan saya dan hati syarikat COSENTINO.

Oleh kerana kelestarian adalah kunci untuk COSENTINO, kita harus memastikan permukaan yang sesuai rumah kita agar tahan lama. Contohnya, permukaan ultra kompak inovatif kami yang sangat sempurna rekaannya iaitu Dekton, serba boleh yang dapat disesuaikan dari meja dapur, lantai hinggalah ke fasad bangunan. Dengan jaminan sehingga 25 tahun, pemilik yakin bahawa produk dibuat untuk tahan lebih lama, memberi mereka manfaat tambahan dari nilai jangka panjang.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone Sunlit Days Cala Blue_detail

Permukaan ultra padat Dekton adalah produk neutral karbon dari tahun 2020. Tahap karbon yang dicapai untuk keseluruhan kitaran hidup produk, merangkumi skop 1, 2 dan 3, dari pengekstraan bahan mentah dan pengiraan pelepasan langsung dan tidak langsung dari kitaran pengeluarannya.

IKLAN

Manakala Silestone Sunlit Days adalah pengumpulan karbon pertama di permukaan kuarza dan industri batu. Kami juga bekerjasama secara aktif dengan Pereka Dalaman, Arkitek dan pemilik kediaman tentang faedah yang dapat kita laksanakan dari bahan dan cara untuk memasukkan kelestarian jangka panjang ke dalam reka bentuk mereka.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone Kitchen 2 – Faro White

Kami juga bernasib baik kerana terdapat juga permintaan yang semakin meningkat di kalangan pemilik rumah di Malaysia yang mempunyai pemikiran lestari dan bersedia untuk melabur dan hidup dengan lebih mampan dalam kawasan kejiranan. Kami percaya bahawa ada peluang untuk kami menjangkau potensi ini kepada pemilik rumah yang lain.

3. Komitmen COSENTINO dalam kelestarian dan menghasilkan komitmen tersebut.

COSENTINO berusaha untuk maju di dalam kelestarian dan menjaga alam sekitar dengan baik. Namun, komitmen ini bertujuan untuk melangkah lebih jauh dan mengenal pasti serta membetulkan kesan secara langsung dan tidak langsung yang dihasilkan oleh COSENTINO.

Kami mempertimbangkan perlindungan alam sekitar melalui rantaian nilai kami. Dalam aktiviti dan pengedaran produktif, kami mencapai “pembuangan air sifar” dengan mengitar semula 99% dari air yang digunakan dalam proses perindustrian kita. Sistem pencahayaan di perindustrian kami telah diganti sepenuhnya oleh teknologi LED 100% elektrik yang digunakan untuk proses industri datang dari sumber boleh diperbaharui yang diperakui.

Kemudahan kami dikelilingi oleh tali pinggang hijau dengan lebih 140,000 m² flora semula jadi. 1.45 juta m² daripada jumlah pengeluaran mengandungi kitar semula atau pulih bahan pembuangan. COSENTINO menguruskan sekitar 400,000 tan sampah. Kami mendapatkan semula 45% sampah dihasilkan.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone Sunlit Days Posidonia Green_kitchen

Di sebalik semua kesukaran yang dapat difikirkan sepanjang tahun 2020, kami telah berjaya melabur lebih dari 120 juta euro dalam inovasi dan pembangunan produk, pengurusan industri dan persekitaran untuk memastikannya berlandaskan kelestarian dan visi jangka panjang. Usaha R&D kami selama ini juga tertumpu pada dua sasaran, transformasi proses pengeluaran menjadi totalpekeliling dan pengubahsuaian formula Silestone.

IKLAN

Kami telah mencapai kejayaan melalui inovasi seperti pelancaran HybriQ dan HybriQ + teknologi, yang sekali lagi menjadikan Silestone sebagai jenama utama dalam kategorinya,
Semua produk Silestone dengan teknologi HybriQ dihasilkan menggunakan 100% tenaga elektrik yang boleh diperbaharui dan 99% air kitar semula. Kitaran sampah yang digunakan secara optimum digunakan kembali sebagai bahan mentah.

Baru-baru ini siri Silestone Sunlit Days yang dilancarkan dengan karbon-neutral pertama di permukaan kuarza dan industri batu rekaan yang mengimbangi pelepasan CO 2 sepanjang kitaran. Inisiatif ini juga dilengkapi dengan program perkongsian untuk pemeliharaan dasar laut.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone Sunlit Days Posidonia Green_bathroom

Pada tahun 2020, Syarikat melabur 22 juta euro di seluruh dunia dalam aset persekitaran dan keselamatan, seperti sistem pengekstrakan dan pembersihan, peralatan untuk penyimpanan bahan dan pengangkutan bahan mentah serta pengembangan sistem rawatan air untuk pemulihan air sepenuhnya.

4. Bagaimana permukaan kuarza neutral karbon pertama boleh memberi kesan kepada kediaman?

Persekitaran pemilik rumah dari siri Silestone Sunlit Days adalah koleksi karbon-neutral pertama di permukaan kuarza dan industri batu rekaan yang bermaksud mengimbangi pelepasan CO 2 dari keseluruhan kitaran. Ciri utama lain dari permukaan siri Silestone Sunlit Days adalah diperbuat dari HybriQ + teknologi, permukaan yang terdiri daripada formulasi hibrid. Ia menampilkan campuran berprestasi tinggi mineral premium, kuarza dan kaca kitar semula yang dihasilkan melalui proses pembuatan yang mampan, dengan 99% air kitar semula dan tenaga elektrik yang boleh diperbaharui. Ini dapat menghasilkan produk yang lebih cantik dan lestari yang sesuai dengan pelbagai bahagian rumah dari dapur, ke bilik mandi dan bilik tidur.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone Kitchen – Cincel Grey

Tambahan pula, dengan teknologi HybriQ + , Cosentino telah menurunkan kepekatan silika kristal dalam komposisinya. Bukan hanya menjadikannya lebih lestari, ia juga lebih selamat untuk individu dan keluarga untuk memasak dan menjamu selera kerana ia mengurangkan jumlah bahan tiruan pada permukaan. Oleh itu, ia sangat sesuai dipasang sebagai permukaan kaunter top di dapur ini menjadikan COSENTINO menjadi jenama lestari terbaik selama bertahun-tahun.

5. Projek lestari COSENTINO.

IKLAN

Sebilangan besar projek kami di COSENTINO dapat dilaksanakan kerana kami ingin memberi inspirasi kepada orang ramai melalui inovatif dan ruang lestari. Di peringkat global kami telah bekerjasama dengan banyak syarikat yang mempunyai visi yang sama dengan kami dalam menggabungkan kelestarian dalam projek mereka.

Salah satu contohnya ialah air terjun bandar terbesar di hemisfera selatan yang dikembangkan bersama Pereka dan Arkitek Waterforms International Koichi Tikado. Ia sungguh menakjubkan, air terjun buatan manusia sepanjang 22 meter yang terletak di Waterloo, Sydney, dibuat dengan ultra kompak pada permukaan permukaan, Dekton COSENTINO. Air terjun ini tidak hanya indah tetapi ia memainkan peranan penting dalam revolusi hijau bandar yang berlaku di Australia. Diilhamkan olehlanskap tropika yang subur di Indonesia, air terjun yang unik terdapat di bangunan dengan fasad, di mana ia terletak di tengah-tengah taman yang subur dengan lebih dari 5,000 tanaman tropika.

Projek lestari lain yang ingin kami tonjolkan adalah projek baru yang melancarkan siri Silestone Sunlit Days. Kami telah bekerjasama dengan Equilibrio Marino, bukan ingin mengaut keuntungan dengan organisasi persekitaran yang terdiri daripada penyelam, saintis dan pencinta laut tetapi untuk memulihkan dan memelihara ekosistem laut untuk siri ini. COSENTINO dan Equilibrio Marino telah bergabung melalui projek kolaborasi yang berbeza seperti inspirasi keseluruhan siri untuk mengejar tujuan bersama memberi kembali kehidupan laut yang terbaik untuk masa kini. Kami telah mencapai karbon berkecuali untuk koleksi ini, yang dihasilkan dengan HybriQ + yang canggih teknologinya.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone Sunlit Days Faro White _ bathroom

Pelaburan kami dalam kesinambungan tidak berhenti di sini, di Eropah, kami juga memulakan pemasangan fotovoltaik terbesar dengan penggunaan sendiri. Projek ini disasarkan untuk lebih beroperasi pada separuh pertama 2022, dan akan menandakan pelaburan COSENTINO menjadi pengurusan elektrik yang boleh diperbaharui. Platform ini akan mempunyai kapasiti melebihi 20 megawatt-puncak (MWp),menghasilkan kira-kira 34,00 MWh setahun. Sejak 2015, 100% keperluan elektrik di taman Perindustrian COSENTINO, baik untuk produk dan perkhidmatan, dilindungi melalui tenaga boleh diperbaharui sumber dengan asal yang diperakui. Projek ini, yang dirangka dalam strategi dekarbonisasi 2030-2050. Oleh itu, 15 hektar yang dilampirkan pada pelantar solar akan dikhaskan ke projek ke penanaman spesies flora dan autochthonous.

Sebalik Jubin Lestari, Apa Keistimewaannya
Silestone Kitchen 2 – Cala Blue

Terdapat lebih banyak projek lestari yang telah dilibatkan oleh COSENTINO di peringkat global. Kami sentiasa mencari peluang untuk menjalin kerjasama yang mampan dengan arkitek tempatan, pereka dalaman atau jenama tempatan dan global yang mempunyai visi yang sama dengan kami.

6. Dengan produk lestari ini, adakah Cosentino mempunyai pesaing dalam industri?

Di Cosentino, kami selalu bangga menjadi inovatif dalam dunia seni bina dan reka bentuk. Kami ingin berfikir bahawa inovasi kami dari R&D selama bertahun-tahun tidak dapat ditandingi dan tiada tandingannya. Kami percaya bahawa pelanggan kami yang pernah menggunakan permukaan jubin kami juga akan berkongsi sentimen yang sama.

7. Apa harapan Cosentino dalam memberikan pendekatan kepada pengguna di luar sana, agar dapat menilai produk ini sebagai produk pilihan?

Sebagai peneraju dalam permukaan inovatif yang sangat berteknologi tinggi dan lestari di COSENTINO, kami secara aktif mendidik masyarakat mengenai faedah kelestarian dan bagaimana ia dapat memainkan peranan penting dalam masyarakat dan kehidupan seharian.

Ini adalah pendidikan jangka panjang untuk memastikan bahawa kita berusaha ke arah pembangunan sosial secara keseluruhan dan komited untuk menghasilkan sesuatu yang berkualiti tinggi dan memuaskan hati semua pelanggan yang menghargai kelestarian ini.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI