Apa yang anda lakukan dengan air rebusan selepas selesai memasak. Mesti buangkan. Tahukah anda bahawa air rebusan tak kira lah anda merebus apa sekali mempunyai kandungan dan zatnya yang tersendiri. Sebenarnya, ada sebahagian air rebusan tersebut berguna dan membantu tumbesaran tanaman anda. Ini bermakna, secara tidak langsung penggunaan air rebusan pada tanaman ini menjadi booster atau baja. Antara air rebusan yang sesuai digunakan dan berkhasiat untuk tanaman adalah seperti berikut:

1. Air rebusan telur
Air yang digunakan untuk merebus telur mengandungi kalsium yang tinggi. Kalsium amat diperlukan untuk memastikan tumbesaran sihat struktur pokok.

Air Rebusan Telur dan Pasta Bagus Untuk Tanaman, Ini Sebabnya

IKLAN

2. Air rebusan bayam
Tanaman juga memerlukan zan iron. Air rebusan bayam bukan sekadar memberi zat airon yang diperlukan oleh tanaman, malah mengandungi kadar potassium yang tinggi

Air Rebusan Telur dan Pasta Bagus Untuk Tanaman, Ini Sebabnya

IKLAN

3. Air rebusan pasta
Pasta yang telah direbus akan meninggalkan sisa kanji di dalam air. Kanji adalah antara kandungan yang sesuai untuk membaik pulih kondisi tanah.

Air Rebusan Telur dan Pasta Bagus Untuk Tanaman, Ini Sebabnya

IKLAN

Walaubagaimanapun, air rebusan perlu dibiarkan sejuk sepenuhnya sebelum digunakan pada tanaman. Anda perlu siram air rebusan tersebut terus di atas tanah sekitar tanaman. Yang paling penting, pastikan ia tidak mengandungi minyak, kandungan garam, perasa dan pewarna tiruan. Jika tidak, ia akan merosakkan tanaman.

Sumber: https://www.rd.com

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI