nasi

Islam setiap sisinya punya adab. Tidak kira ketika di tandas mahupun tidur, semuanya punya adab tersendiri. Adab yang tersedia bukan lah susah untuk dilakukan. Ia bertujuan menjadikan hidup lebih teratur.

Masak nas pun punya adap. Seperti yang di kongsikan di dalam website kataustaz.com. terdapat 7 adap memasak nasi. Antaranya:

1. Pastikan anda dalam keadaan bersih dan sebaiknya ketika memasak nasi. Satu hal lagi, pastikan anda dalam keadaan tenang dan tidak marah. Ia bertujuan mengelak anda memasak dalam keadaan terburu yang akhirnya mengundang masalah lain pula

IKLAN

2. Gunakan tangan kanan ketika mencuci beras. Walaupun anda seorang yang kidal, usahalah untuk mencuci dengan menggunakan tangan kanan.

3. Cucian dilakukan dalam putaran arah lawan jam atau pusingan tawaf. Kita memang dianjurkan melakukan apa pun pusingan sama ada menyapu ubat, memasak dan sebagainya mengikut pusingan tawaf

IKLAN

4. Sambil membasuh beras bacalah “Laisa la ha min dunillahi katsyifah” maksudnya “Tiada penyembuhan selain daripada Allah”

5. Ulangi membasuh beras sebanyak tiga kali atau selepas anda yakin beras sudah bersih.

IKLAN

6. Sambil membasuh beras itu berselawat dan amalkan doa: “Segala puji bagi Allah yang telah memberi kami makanan yang lebih baik darinya.” – At-Tarmizi

7. Satu lagi doa yang bagus diamalkan ketika membasuh beras adalah “Ya Allah, lembutkan hati kami untuk faham agama-Mu sebagaimana Engkau lembutkan beras ini sehingga menjadi nasi.”

7 Adab Masak Nasi Cara Islam, Nasi Sedap Rezeki Lebih Diberkati
how-to-cook-rice-2-480×480
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI