Ramai beranggapan, ruang tamu yang kecil dan sempit susah untuk dihias. Hakikatnya bukan susah, sebanarnye lebih kepada terlalu banyak barang. Sebelum ni Impiana pernah kongsikan beberapa dekor rumah kediaman yang mempunyai saiz kecil seperti apartmen PPR yang berjaya di hias indah dengan bajet yang rendah.

Antara contoh dekorasi ruang tamu sempit yang cantik:

Pasangan Ini Hias Rumah Sewa 650sq ft Dengan Perabot Basic Namun Tetap Nampak Kemas dan Cantik [klik sini] 

Guna Perabot “Basic” Sahaja, Rumah Sempit Ini Nampak Luas Dan Cantik [klik sini] 

IKLAN

1. Pilih warna terang
Untuk ruang tamu kecil gunakanlah warna yang terang kerana akan memberikan efek visual yang luas pada ruang tamu. Ruang tamu kecil jika menggunakan warna yang terang akan terasa lapang dan luas berbeza ketika menggunakan warna yang gelap, maka akan membuat ruang tamu terasa semakin sempit dan seperti gua.

6 Tip WAJIB Guna Untuk Dekor Ruang Tamu Sempit Nampak Luas

2. Pencahayaan
Selain menggunakan warna terang ruang tamu yang berukuran kecil sebaiknya dibuat terang dengan pengaturan pencahayaan seperti pencahayaan dari cahaya matahari. Dengan keadaan tingkap yang lebar atau luas akan memberikan pencahayaan yang terang pada ruang tamu kecil, jadi untuk ruang tamu kecil sebaiknya buat tingkap yang agak luas. Selain itu kita juga boleh membuat tingkap ini menggunakan cermin kaca kerana akan menambah pencahayaan pada ruang tamu.

IKLAN

3. Gunakan furniture ramping dan simple
Ruang tamu kecil sebaiknya menggunakan menggunakan perabut dan furniture yang ramping kerana akan menjimatkan dalam penggunaan ruang. Elakkan penggunaan furniture dan perabot yang besar pada ruang tamu kecil sebab akan membuat ruang tamu semakin sempit.

4. Furniture dirapatkan ke dinding
Agar ada ruang gerak pada ruang tamu kecil anda boleh rapatkanlah sofa atau kerusi ke dinding, sebabnya agar ada ruang yang cukup untuk bergerak dalam ruang tamu yang berukuran kecil.

IKLAN

5. Wallpaper dinding
Untuk membuat ruang tamu semakin cantik dan menarik,anda boleh tampal wallpaper pada dinding. Wallpaper ini harus di sesuaikan dengan tema yang digunakan dan warnanya juga kalau boleh yang terang supaya boleh memberikan kesan luas pada ruang tamu.

6. Selalu jaga kebersihan ruang tamu
Faktor penting dalam keselesaan ruang tamu adalah kebersihan ruang tamu, sebaik mana pun design dan semahal mana pun perabot pada ruang tamu tapi jika kalau kotor akan membuatkan ruang tamu akan tidak selesa untuk digunakan. Jadi menjaga kebersihan ruang tamu merupakan faktor terpenting dalam membuat ruang tamu yang menarik dan selesa.

6 Tip WAJIB Guna Untuk Dekor Ruang Tamu Sempit Nampak Luas

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI