Kalau menumis, mesti terpercik-percik pada lantai dan dinding kan. Kenapa keadaan ini berlaku? Ia disebabkan oleh molekul air dan minyak yang tidak menyatu. Lagi kuat api ketika masakkan, lagi banyak dan tinggi percikkan akan berlaku.

Bukan mudah ye nak bersihkan percikkan sambal ni. Nak-nak kalau yang dah kering. Memang makan masa untuk bersihkan. Tapi, sebenarnya ada caranak elak masalah ini.

Pakar sains dari Majalah Sains berkongsi tip mudah elak bahan tumis merecik dan mengotorkan dapur anda. Antaranya ialah:

1. Kisar bahan dengan minyak. Ia bertujuan menggurangkan kandungan air yang diguanakan untuk mengisar

2. Masak dalam keadaan api perlahan. Bila suhu tidak terlalu tinggi, kadar percikkan pun rendah. Namun, ia akan menyebabkan tugas memasak anda lambat kerana air disejat secara perlahan

3. Gunakan kuali kalis lekat (non-stick). Penggunaan kuali kalis lekat dapat mengurangkan kadar pengaliran haba pada bahan masakkan

4. Gunakan kuali yang besar dan dalam untuk menampung jumlah percikkan

5. Jika bahan tumis manggandungi kadar air yang tinggi, tumis dulu tanpa minyak. Selepas kandungan air dalam tumisan kurang, baru masukkan minyak dan tumis seperti biasa

SAINS DI SEBALIK SAMBAL TUMIS KURANG MERECIKPercikan sambal semasa memasak berlaku disebabkan ketidaklarutan…

Posted by MajalahSains on Friday, June 19, 2020