Cicak merupakan haiwan reptilia yang hidup merayap dan melekat pada dinding. Makanan kesukaannya biasanya serangga-serangga kecil seperti nyamuk. Sebenarnya dari segi pemakanan cicak ia mampu memberikan manfaat tersendiri untuk kita kerana ia dapat mengurangkan jumlah nyamuk di rumah kita.

Namun, kadang-kadang si cicak ini agak biadap dalam membuang hajat. Biasanya si cicak membuang hajat di tempat-tempat yang tidak kita ingin kan, misalnya di meja makan, di atas meja konsul, bahkan terkadang kita sendiripun menjadi sasarannya. Tentunya hal ini sedikit mengganggu, apalagi di dalam Islam kotoran cicak tergolong najis dan membuat tempat yang dikotorinya menjadi tidak suci, sehingga dapat mengganggu proses ibadah kita.
Jadi, bagi anda yang merasa terganggu dengan kehadiran haiwan ini, berikut terdapat beberapa tip yang mampu membantu anda untuk menghalau si cicak ini.

5 ‘Trick’ Nak Halau Cicak Dari Rumah

1. Gunakan Tembakau

Tembakau efektif digunakan untuk mengusir tokek. Berhubung cicak juga merupakan spesies dengan tokek tentunya cara ini juga berkesam jika ditujukan kepada cicak. Caranya adalah dengan meletakkan tembakau di tempat-tempat biasanya cicak bersembunyi misalnya di belakang almari dan di atas siling atau juga di tempat-tempat yang biasanya di lalui cicak. Kalau biasanya cicak berada di dekat lampu, anda boleh membungkus tembakau di dalam kantong lalu di tebuk sehingga tidak menghalangi aroma tembakau untuk tercium, lalu gantung dekat lampu. Aroma yang tajam dan pekat dari tembakau membuat cicak tidak selesa sehingga memutuskan untuk pergi.

IKLAN

2. Gunakan Kapur Barus

Biasanya kapur barus kita gunakan untuk melindungi pakaian kita dari kutu-kutu yang dapat merosakkan baju. Nah ternyata si kapur barus ini juga boleh dimanfaatkan untuk mengusir cicak. Caranya dengan meletakkan kapur barus di tempat-tempat cicak bersembunyi semisal di belakang almari dan di atas siling. Aroma dari kapur barus akan membuat cicak tidak selesa dan memutuskan untuk pergi.

3. Buat Rumah Anda Bersih

IKLAN

Agar cicak tidak selesa di rumah anda, anda boleh mencuba cara yang satu ini, iaitu membersihkan rumah anda sehingga serangga-serangga kecil yang merupakan makanan utama cicak tidak berkeliaran di rumah anda. Dengan berkurangnya sumber makanan cicak, dengan sendirinya cicak akan meninggalkan rumah anda.

4. Menurunkan Suhu Ruang

IKLAN

Cara yang berikut ini pun dapat mengusir cicak dari rumah anda. Dengan menurunkan suhu di rumah anda akan membuat cicak tidak nyaman. Hal ini kerana cicak yang merupakan haiwan reptilia yang sangat menyukai udara panas, selain itu kemampuan cicak untuk beradaptasi terhadap suhu juga kurang baik sehingga bila udara di rumah anda menjadi dingin cicak pun memutuskan untuk pergi.

5. Gunakan Bulu Burung Merak

Mungkin anda akan merasa bingung, kenapa mengusir cicak perlu menggunakan bulu burung merak, sungguh tidak masuk akal. Tetapi cara ini sudah diwariskan turun temurun dan cukup berkesan. Dan apabila anda melihat corak dari bulu burung merak ini maka semuanya akan menjadi masuk akal. Untuk menggunakan cara ini anda boleh melakukannya dengan menggantung bulu burung merak di tempat yang biasanya di datangi atau di lalui oleh cicak. Corak dari bulu burung merak yang merupakan corak mata cemerlang akan membuat cicak menngangap bulu itu sebagai musuh. Apalagi bila terkena cahaya, maka bulunya akan berkilapan dan hal ini akan membuat cicak menjadi takut sehingga enggan untuk kembali.

https://www.youtube.com/watch?v=WDncfptDjPU

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI