Bila bercakap soal warna, kita bagaikan dipukau dengan pelbagai contoh yang ada. Malah ramai juga terpengaruh dengan paparan iklan atau jiran sebelah menyebelah. Jika boleh mahu sama atau lebih dramatik daripada mereka. Namun persoalannya adakah warna yang dipilih itu sesuai untuk anda atau sekadar tempelan belaka? Jadi bagaimana helah memilih warna yang sesuai dengan diri anda dan kediamannya? 5 gosip panas diperolehi daripada pereka…

5 Gosip Panas Cara Memilih Warna Ruang

Kisah Cahaya Matahari Menerobos Masuk Ke Rumah

Lihat cahaya semula jadi ruang kediaman anda. Adakah malap kerana tidak menghala terus ke simbahan cahaya matahari atau terang benderang terutama di waktu pagi mahu pun petang? Ini penting kerana ia mempengaruhi karakter warna yang bakal anda pilih. Agar seimbang, selesa malah menyerlahkan pula pilihan tata hias anda.

5 Gosip Panas Cara Memilih Warna Ruang

IKLAN

Pernah saya ditanya, bolehkah kita memilih warna ruang kediaman berdasarkan warna kegemaran kita. Bayangkan jika warna kegemaran kita ungu kelam dan coklat sawo matang. Dikenakan pula pada ruang makan yang tidak dapat cahaya matahari yang cukup. Terbukakah selera anda untuk makan di situ dengan dikelilingi rona yang begitu berkecamuk dan tidak keruan? Jika seleranya masih terbuka syukurlah..bagaimana ruang kelihatan sugul, ‘kotor’ dan membuat kita resah?Lebih memburukkan keadaan, suami makan di sebelah pun kita tak perasan . Masakan tidak, semua dah teradun sama dengan warna kerusi makan , dinding belakang dan warna kulitnya…yang nampak hanya gigi jer….

5 Gosip Panas Cara Memilih Warna Ruang

Bayangkan ruang kediaman anda diterangi mentari petang, ruang akan menjadi panas dan anda pula jenis orang yang panas badan terutama apabila pulang dari kerja? Pasti tidak keruan dan tidak amali dengan gaya hidup anda bukan? Manakala segala kemasan lembut anda berwarna merah cili dan jingga. Malah dindingnya diwarnakan dengan rona terang gemilang juga. Tidakkah anda rasa seperti di dalam ketuhar?

IKLAN

5 Gosip Panas Cara Memilih Warna Ruang

Carilah warna yang sejuk, yang selalu digunakan oleh produk spa. Warna segar dan mampu memberi rasa nyaman apabila melihatnya. Kita sewajarnya menyesuai warna yang sesuai untuk semua kelengkapan rumah. Bukan berimaginasi tanpa melihat realitinya. Bukan apa kelak kita juga yang rugi dan sakit hati. Tambah pula jika jiran yang ‘kepoh’ datang bertandang. Mulalah dia mengata itu ii serba tak kena macam pakar warna antarabangsa lagaknya.

Bagaimana pula jika kediaman anda terlindung dek blok depan dan kelam sentiasa? Apa usaha kita dalam menjadikan suasana lebih cerah dan menyalurkan tenaga positif? Anda boleh memilih warna terang. Tetapi wajarkah mewarna setiap kamar dengan warna berbeza? Nanti orang kata tadika pula.

IKLAN

5 Gosip Panas Cara Memilih Warna Ruang

Jadi cari kertas dinding yang mempunyai corak meriah warna. Flora, geometri, belang atau panorama. Pilihlah yg mana sesuai. Tidak perlulah sampai kesemua dinding. Cukup feature wall sahaja. Manakala rona lain cukup diwarnakan dengan rona asas seperti kuning krim , putih magnolia atau putih gading yang cerah dan selamat. Jadi terang dan kena pada ruangnya. Kita jangan lupa warna selalunya akan lebih hidup jiak terkena pancaran cahaya yang cantik dan menarik. Sama ada pencahayaan semula jadi atau tiruan, kita perlu bijak menangani perkara ini agar ruang nampak terancang dengan cukup rapi dan memberi manfaat kepada kita.

5 Gosip Panas Cara Memilih Warna Ruang

Untuk mengetahu gossip berikutnya tunggu esok ya…..

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI