Kelawar adalah spesis haiwan misteri, tidak banyak yang tahu mengenainya dan tidak ramai yang menyukai haiwan ini kerana kita sering mengaitkan haiwan ini dengan perkara yang tidak baik. Malahan wajah kelawar yang agak mengerunkan juga membuatkan ramai yang takut dan gerun dengan haiwan ini.

5 Fakta Tentang Kelawar Perlu Anda Tahu, Jangan Biar Kawasan Kediaman Jadi Habitat

1. Mamalia yang boleh terbang

Seperti mamalia lain, bayi kelawar diberi nutrisi daripada susu ibu kelawar. Kelawar biasanya mempunyai seekor anak dalam satu masa walaupun beberapa spesis mampu melahirkan 3 hingga 4 sekaligus.
Tiada mamalia lain yang mampu terbang, selain kelawar. Terdapat beberapa spesis mamalia termasuklah tupai ia hanya boleh meluncur tetapi tidak boleh terbang.
Untuk membolehkan kelawar terbang, haiwan ini menghadam makanan yang dimakan dengan sangat cepat, sehinggakan menyahtinja dalam tempoh 30 hingga 60 minit selepas makan. Wow…. kalau manusia macam ni slim la ye!

2. Tidak semua kelawar buta

Hanya spesis kelawar yang kecil menggunakan kaedah ekolasi untuk orentasi diri atau bergerak. Namun bagi kelawar yang lebih besar, penglihatan mereka lebih tajam dari manusia. Penglihatan yang tajam ini juga boleh memudaratkan kepada kelawar ini. Sebagai contoh, kelawar mungkin akan terbang ke aras tingkap kerana ternampak cahaya di sebalik tingkap, walaupun ekolasinya memberitahu bahawa permukaan tingkapnitu adalah legap.

IKLAN

3. Lebih daripada 1,200 spesis Kelawar

Kelawar biasanya terbahagi kepada dua kumpulan iaitu Megachiroptera iaitu kelawar yang lebih kecil sering dijumpai di seluruh dunia.
Ia mempunyai pelbagai saiz iaitu yang paling besar iaitu spesis giant flying fox seberat 1.2 kilogram dan bukaan sayap sepanjang 1.7 meter, kepada kelawar bersaiz tersangat kecil dengan bukaan sayap 15cm.

4. Menarik lagi tak semua kelawar bergantung terbalik

Hampir semua spesis kelawar yang bergantung secara terbalik, di mana kaki mereka berubah menjadi relaks dalam keadaan mencengkam yang mana sukar untuk kita bayangkan.
Apabila kelawar hendak terbang ia akan melepaskan cengkaman kakki dan mendapatkan momentum terbang ketika jatuh kerana kaki dan sayapnya yang kecil tidak mampu memberikan kebolehan terbang seperti burung.

IKLAN

5. Najis kelawar boleh jadikan bahan letupan

Najis kelawar juga dikenali sebagai guano, mempunyai kandungan kalium nitrat (saltpeter) yang tinggi dan biasanya digunakan sebagai baja. Namun, saltpeter juga boleh diekstrak dan digunakan untuk menghasilkan serbuk letupan dan bahan peledak.
Selain itu, najis kelawar juga merupakan sumber yang penting dalam tujuan ini ketika Perang Saudara Amerika, ia digunakan untuk memelihara fosil.

IKLAN

5 Fakta Tentang Kelawar Perlu Anda Tahu, Jangan Biar Kawasan Kediaman Jadi Habitat

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI