Mesti ramai yang memang tak pernah ada kesedaran untuk letak safety kit di rumah. Betul tak? Bila ada kecemasan, gelabah dah tak tahu nak buat apa. Jadi, penyelesaiannya terpaksa call talian kecemasan. Sebenarnya, sementara tunggu ambulan sampai atau pergi klinik rawatan kecemasan asas pon perlu dilakukan. Hal ini lebih penting kalau anda mempunyai anak. Almaklumlah, malam-malam lah anak baru nak demam, batuk lah, selesema dan sebagainya.

Masa tu pula klinik dah tutup. Takkan nak tunggu esok pula kan? Bagi mengatasi masalah ini berlaku, seorang ibu mengambil langkah proaktif untuk menyediakan satu kit madical khas untuk anak nya. Nak tahu apa barang yang WAJIB ada dalam medical kit anak anda? Jom tengok perkongsian puan Hani Mynis

Sebenarnya hani dah pernah kongsi must-have items dalam medical kit anak ni tahun lepas. Tapi kali ni hani kongsi lagi sekali dengan lebih detail penerangan dan kegunaan satu-satu item dalam kit Aqil ni.

Bagi hani, kalau ada anak kecil, medical kit memang wajib ada, lagi-lagiu nak pergi berjalan melancong atau balik kampung. Pendek cerita memang usung bawa pergi mana2 dan barang-barang pun kalau boleh cuba untuk selengkap boleh sebab anak kecil ni kadang tak terduga bila dia nak demam, selsema atau tetiba main terjatuh luka pulak lutut

Kalau boleh sediakan satu bekas khas untuk anak yang boleh dibawa travel, boleh bekas plastik atau bekas kain (pouch). Hani guna bekas plastik transparent senang nak simpan nampak lebih kemas dalam kabinet ubat hani Jangan lupa label ya.

Masukkan semua dalam satu bekas.

1. Paling penting ! Termometer.untuk anak kecil, jangan pilih termometer yg kena measure suhu letak bawah lidah atau ketiak

2. Nasal spray. Kalau Aqil selesema, pernafasan tak selesa sebab hidung tersumbat ke apa, hani sembur je dalam hidung dia.

3. Paracetemol syrup. Untuk dia demam, sentiasa restock dalam medical kit Aqil.

IKLAN

4. Syringe Untuk beri anak makan ubat. Tiga2 volume hani adakan (10ml, 5 ml dan 3 ml)

5. Nappy cream Kalau punggung dia merah ke apa, letak ni tak sampai sehari dah hilang merah nya.

6. Antibacterial powder Kalau dia gatal2 miang2 kat badan, ni wajib hani sapukan. As first treatment lah kiranya.

7. Nasal aspirator Sembur dulu hidung anak dengan nasal spray (sterimar) tu lepas tu baru sedut dengan nasal aspirator ni.

IKLAN

8. Calamine lotion Ni second treatment lepas antibacterial powder tadi

9. Ubat selsema Ni hani dapat dari klinik.

10. Aloe vera gel bila Aqil demam, hani sapukan gel ni kat tapak kaki dia, ketiak, pelipat peha dan bawah lutut, belakang leher (tengkok) dan paling penting kat ubun-ubun (dahi dia). Kesan dia cepat. Sekejap je suhu dia dari 37.9 jadi 37.1 dan turun lagi.

11. Paracetemol suppositories  Sebab aqil ada sejarah sawan masa demam, bila suhu dia 38.5 je hani terus guna ni masuk kat punggung dia.

12. Mosquito repellent patch Ini sejenis pelekat yg kita tampal je kat baju, dia keluarkan bau yg boleh repel nyamuk.

IKLAN

13. Cool fever Untuk maintain suhu rendah, hani letak kat dahi dan kalau dia ada tonsil hani tampal je kat leher. Haritu hani terbaca letak kat atas tulang punggung pun bagus juga utk cepatkan turun suhu.

14. Hansaplast. Bila ada anak kecil dah mula dapat kaki dan melasak mmg kena adalah benda alah ni.

15. Aloclair spray untuk ulser  sebelum ni kalau ulser hani sapukan gel glycerin tapi habis digigitnya jari hani haha so ni pengganti gel glycerin utk legakan ulser dalam mulut.

16. Pengetip kuku

17. Iv kids hani guna ni utk mcm2 haha utk spray kat mandian lemon Aqil (kalau dia selesema), untuk urut-urut badan dia lepas mandi, sapu kat perut dia kalau dia sembelit.

18. Minyak gamat

19. Normal saline Untuk basuh luka sebelum hani tampal hansaplast kat luka tu.

Untuk iv kids dan minyak gamat ni hani masuk dlm ziplock kecil baru masuk dlm bekas just takut dia tumpah.

Semoga bermanfaat

P/s: ada sesetengah item dlm ni tak sesuai utk baby bawah dua tahun

Ada juga item yg hani guna masa Aqil baby dan hani masukkn dlm kit ni tp dah tak guna skrg sbb aqil dah besar huhu