Mengemas rumah, perkara yang paling kita rimas adalah habuk. Sapu sana, terbang sini. Buang sana, datang sini. Jangan ingat dengan menggunakan vacuum boleh buang semua habuk di rumah. Salah cara, benda yang mudah pun boleh jadi susah. Jadi ikut 11 langkah yang telah disediakan ini untuk memudahkan tugas-tugas mengemas dan membersihkan rumah anda.

1. Buang habuk pada mentol lampu menggunakan kain microfiber yang bersih dan kering.
Tapi sebelum anda lap habuk yang menyelaputi mentol anda, tanggalkan terlebih dahulu bagi tujuan keselamatan

2. Bersihkan kipas dengan menggunakan sarung bantal lama.
Kebiasaanya, kita akan gunakan penyapu atau kain untuk buang habuk yang melekat pada kipas kan? Tapi akhirnya habuk tersebut bertaburan di lantai dan perabut. Dah satu hal nak menyapu balik. Dengan kaedah ini risiko habuk bersepah tu kurang lah.

3. Berus gigi dan baju t-shirt lama untuk buang habuk pada tanaman dan bunga
Kaedah ini boleh dan sesuai digunakan sama ada untuk tanaman artificial ataupun yang hidup. Tapi berus gigi yang digunakan harus lah yang jenis lembut dan digosok perlahan-lahan. Kalau ada kotoran degil, boleh basahkan sikit berus dan kain tu.

4. Guna mayo untuk kilatkan daun
Bila dah memberus atau lap habuk dari daun, anda ambil sedikit mayo dan sapu kan pada permukaan daun. Kaedah ini sesuai untuk tanaman yang mempunyai daun lebar dan permukaan daunnya kelihatan macam ada lapisan lilin seperti fig plant atau adik beradik pokok ficus.

IKLAN

5. Guna multi-purpose Dust untuk exhaust fan
Kadang-kadang, exhaust fan lah benda yang selalu diabaikan terutamanya di dalam bilik air. Almaklum lah, alasan sebab tinggi, orang tak nampak dan pelbagai lagi. Tahu kah anda, jika dibiarkan lama kelamaan warna nya akan menjadi kuning dan buruk. Kalau tak ada multi-purpose dust ni, boleh gunakan vacuum lebih mudah. KALAU SAMPAI LAH.

6. Tutup penyaman udara dan kipas ketika membuang habuk dan vacuum
Dalam habuk terkandung partikel kecil yang kita tak nampak. Bila anda melakukan aktiviti menyapu, membuang habuk mahupun vacuum,partikel halus ni tadi akan bertebaran terbang. Jadi tutup kipas dan penyamanan udara jika anda nak pastikan semua habuk tadi berjaya dikumpulkan atau disedut oleh vacuum.

7. Gunakan pelembut pakaian untuk permukaan perabot plastik
Perabot plastik seperti meja makan, table top, kerusi plastik akan mempunyai satu lapisan untuk kelihatan kilat. Lama kelamaaan, lapisan tersebut akan mengelembung dan ada yang koyak dan kusam. Mengatasi masalah ini, setelah anda lap bersih permukaan plastik tersebut, sapukan dengan pelembut pakaian sedikit.

IKLAN

8. Guna lint pada permukaan perabut kain
Untuk membuang habuk pada permukaan perabut kain kebiasaannya anda gunakan vacuum kan? tapi sebenarnya kaedah tersebut kurang bersih. Gunakan lint untuk lebih mudah dan jaminan bersih.

9. Stokin lama untuk membersih blinds
Selain menggunakan span, anda boleh gunakan stokin lama untuk membuang habuk pada permukaan blinds. Secara tidak langsung, kedua-dua permukaan dapat dibersihkan serentak.

IKLAN

10. Kilatkan cermin dengan menggunakan akhbar lama
Kebiasaanya orang menggunakan kain yang dibasahkan. Tapi bila lap guna kain ia akan meninggalkan kesan terutamanya cebisan benang fabric yang halus. Penyelesaian mudah, gunakan akhbar lama yang di sembur dengan pencuci cermin atau memadai air.

11. Lap lantai, perabut, ceiling dan ruang yang mudah dicapai dengan menggunakan microfiber yang diikat pada penyapu.

Tak perlu beli penyapu khas untuk membuang habuk di bahagian yang sukar dicapai. Guanakan penyapu yang diikat bersama microfiber dengan hanya menggunakan getah. Habuk yang halus akan melekat pada kain tadi dan yang besar jatuh ke lantai. selesai.