Langsir merupakan salah satu menyeri ruang yang dapat yang amat penting. Selagi tiada langsir yang digantung, ruang kelihatan seperti masih belum siap. Selain itu langsir juga memainkan peranan untuk mengubah “mood” sesebuah ruang, bergantung pada kegunaan.

Salah satu fungsi utama langsir juga termasuklah sebagai penghadang bagi memberi lebih privasi kepada pemilik.

IKLAN

10 Tip Mudah Buat Langsir Anda Sentiasa Nampak Baru Dan Menarik

IKLAN

Cara-cara untuk anda maintai dan sentiasa pastikan langsir sentiasa nampak baru tanpa perlu membeli langsir yang baru adalah :

IKLAN
  1. Rendam sheer curtain yang sudah kelabu dan kusam semalaman untuk kembalikan kesegarannya. Kemudian basuh dan bilas seperti biasa. Pun begitu, jika keadaannya masih agak kekuningan kerana kesan reaksi kimia dengan cahaya matahari, tukarkan fungsinya kepada hiasan katil seperti kelambu atau pembahagi ruang. Paling penting, dengan cucian yang sempurna, langsir bukan sahaja akan berbau wangi malah bersih serta masih boleh dikitar semula.
  2. Kucing anda semburkan ‘haruman’ pada langsir anda? Jangan panik! Anda boleh rendam bahagian yang terkena semburan kencing kucing anda itu sahaja atau memilih untuk merendam seluruh langsir. Sebelum merendam dalam cecair cucian, sapukan bahagian yang terkena semburan kucing anda dengan ubat gigi. Biarkan dalam sejam dua. Kemudian terus direndam dalam cecair pencuci agar bau najis kucing akan hilang dan tidak boleh dihidu oleh kucing anda.
  3. Bagi langsir yang menggunakan kain tebal, anda boleh menggunakan bulu yam atau fabrik pembasmi habuk. Anda boleh lap debu atau habuk melekat pada langsir. Ini boleh kita lakukan seminggu sekali terutama jika anda menetap di kawasan bandar. Bucu langsir boleh disedut dengan penyedut hampagas. Adakala debu-debu seumpama inilah yang menjadikan fabrik kita nampak kotor dan kelabu terutama bagi yang memilih fabrik renda kasar.
  4. Bagi yang menggunakan renda juga boleh meremdam seketika dengan air panas bersama serbuk pencuci agar rongga jalinan terbuka dan membebaskan kotoran yang seni di celah-celah jalinan benang.
  5. Awas jika anda menggunakan fabrik sheer halus yang eksklusif, pastikan menggunakan mesin basuh cucian lembut agar tidak merosakkan kain.
  6. Pastikan anda mencuci hanya langsir sahaja di dalam satu bekas cucian terutama jika anda membasuh langsir berwarna gelap. Ini bagi mengelakkan warnanya tidak berbelak atau luntur .
  7. Anak-anak menepek gula-gula getah pada langsir anda? Sakit hati bukan? Tenang ya! Anda boleh terus menggosok gula-gula getah tersebut dengan air batu sehingga keras. Kemudian anda boleh menariknya dengan mudah.
  8. Jika langsir anda mempunyai tiga panel, anda boleh menukar bahagian panel yang anda mahu dan menggantikannya dengan fabrik baru yang bersesuaian terutama di bahagian bawah yang selalunya lebih kotor daripada bahagian atas.
  9. Elakkan membasuh swag dengan mesin basuh. Terutama jika anda menggunakan swag satin polos. Ini boleh menjadikan juraian kain langsir anda berkedut dan amat payah untuk menggosoknya nanti.
  10. Elakkan membasuh tessle atau tali pengikat langsir menggunakan mesin. Andai kotor, memadai dengan merendamkan tassle tersebut semalaman. Gunakan berus gigi terpakai untuk menyental lembut segala kekotoran jika perlu.

10 Tip Mudah Buat Langsir Anda Sentiasa Nampak Baru Dan Menarik 10 Tip Mudah Buat Langsir Anda Sentiasa Nampak Baru Dan Menarik

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI