Trik kilatkan pagar aluminium yang dah nampak kusam hasilnya kembali ‘merelit.’ Pagar merupakan elemen penting yang memberikan keselamatan kepada rumah dan objek pertama yang tetamu lihat ketika berkunjung ke rumah anda. Pagar juga boleh mencantikkan ‘rupa’ rumah anda.

Selalunya masalah pagar rumah yang sering dialami ialah pagar kelihatan kusam dan sudah hilang seri dan kilatnya. Mungkin anda sudah mencuba berbagai-bagai cara untuk mengilatkan pagar rumah anda namun tidak berjaya.

Berikut perkongsian tip Faiz Adam ‘untuk mengilatkan pagar rumah (aluminium).

TIP UNTUK KILATKAN PAGAR ALUMINIUM:

Hendak bagi pagar alumunium berkilat semula, sembur sahaja dengan de-rust ini.

Trik Kilatkan Pagar Aluminium Yang Dah Nampak Kusam Hasilnya Kembali ‘Merelit’

Warna pagar sebelum ini memang kusam warnanya. Timbul pula tompok-tompok putih.

SEBELUM DISEMBUR DENGAN DE-RUST:

Trik Kilatkan Pagar Aluminium Yang Dah Nampak Kusam Hasilnya Kembali ‘Merelit’

Selepas pagar disembur dengan de-rust, laplah menggunakan tisu dapur supaya rata. Puas hati tengok pagar sudah kembali berkilat.

SELEPAS DISEMBUR DENGAN DE-RUST:

IKLAN

Trik Kilatkan Pagar Aluminium Yang Dah Nampak Kusam Hasilnya Kembali ‘Merelit’

 

Trik Kilatkan Pagar Aluminium Yang Dah Nampak Kusam Hasilnya Kembali ‘Merelit’

Nota: Pagar ini menggunakan material ‘wood grain’ aluminium. Kebaikan material ini ialah ianya ringan untuk pagar selain tahan lama berbanding kayu.

Pemilihan pagar rumah yang betul akan menjadikan penampilan rumah lebih cantik dan harmoni. Bagi anda yang ingin memasang pagar, anda perlu memikirkan pagar apa yang sesuai dengan rumah. Pilih pagar yang sesuai dengan tema atau watak rumah.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih pagar yang sesuai untuk rumah anda:

IKLAN

1. Pagar mesti sepadan dengan reka bentuk rumah. Terdapat pelbagai jenis reka bentuk rumah seperti reka bentuk rumah mewah, reka bentuk rumah minimalis, country, traditional, Mediterranean, classic, dan pelbagai lagi. Adalah idea yang baik untuk menentukan reka bentuk rumah terlebih dahulu dan kemudian menentukan rupa reka bentuk pagar.

2. Perhatikan saiz rumah. Jika rumah anda kecil atau minimalis, lebih baik pilih pagar dengan ketinggian maksimum 1.5 meter. Sebaliknya, jika anda mempunyai rumah yang besar, eloklah menggunakan pagar yang tinggi, tiada masalah dengan ketinggian purata sekitar 1.7 meter hingga 1.9 meter.

Ini adalah untuk mengekalkan keharmonian dan perkadaran antara bangunan dan pagar. Anda yang ingin menghalang orang yang berniat jahat memasuki rumah anda memerlukan langkah keselamatan tambahan seperti dawai berduri, kaca pecah, elektrik tidak boleh membawa maut dan sebagainya.

3. Melaraskan bahan pagar bahan pagar umumnya diperbuat daripada kayu, besi tempa, besi berongga, buluh, batu asli, konkrit dan tahan karat. Kebanyakan orang menggunakan besi, manakala untuk pagar yang mempunyai banyak motif, bentuk atau model, orang biasanya menggunakan gabungan semua bahan ini.

Trik Kilatkan Pagar Aluminium Yang Dah Nampak Kusam Hasilnya Kembali ‘Merelit’
Kredit foto: Pexels

Pagar gabungan biasanya terdiri daripada dua atau tiga bahan yang berbeza, contohnya bata dan keluli lembut atau bata, batu semula jadi dan kayu. Anda boleh tentukan sendiri mengikut citarasa anda.

4. Pilih jenis pagar mengikut cita rasa.Untuk memilikinya, anda boleh reka bentuk pagar anda sendiri supaya anda dapat mengetahui dan membuatnya mengikut citarasa anda. Anda boleh mencari rujukan baik di majalah mahupun di internet.

IKLAN

Terdapat pelbagai jenis pagar seperti pagar lipat, pagar potong laser, pagar konsep zen minimalis, pagar gaya monokrom, pagar reka bentuk jaring minimalis dan lain-lain. Selepas itu, tentukan jenis pagar yang sesuai dengan reka bentuk rumah anda.

5. Pemilihan cat warna pagar.Lebih baik padankan warna cat pagar dengan cat dinding rumah anda supaya nampak padan. Jika anda tidak mahu perkara yang sama, anda harus memilih warna neutral yang boleh digabungkan dengan cat rumah anda, seperti memilih warna kelabu, hitam dan putih atau cat corak kayu.

Sumber: Faiz Adam 

Ingin kongsi idea dekorasi rumah anda? Klik link ini untuk join telegram grup Geng Dekor Impiana: https://t.me/gengdekorimpiana

 

Ingin lebih tahu pelbagai tip untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram dan TikTok rasmi IMPIANA.

 

Trik Kilatkan Pagar Aluminium Yang Dah Nampak Kusam Hasilnya Kembali ‘Merelit’

 

https://www.youtube.com/watch?v=tG4BakIxL1M&t=19s

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI