BNGFB (1)

Setiap kali tibanya cuti musim perayaan, sudah tentu ramai yang mengambil kesempatan ini untuk pulang ke kampung halaman ataupun makan angin bersama keluarga masing-masing. Oleh itu, bagi mereka yang akan meninggalkan kediaman tanpa penghuni dalam tempoh waktu yang panjang, sewajarnya mengambil beberapa langkah keselamatan supaya kediaman mereka bebas daripada segala kejadian yang tidak diingini. Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati, jadi pastikan anda lakukan perkara perkara ini terlebih dahulu sebelum meninggalkan rumah ya.

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  1. Pastikan kesemua pintu serta tingkap ditutup dan dikunci dengan cermat.
  2. Elakkan sembunyi kunci rumah di dalam pasu, bawah alas kaki ataupun dalam rak kasut di luar rumah.
  3. Pastikan lampu disekeliling rumah (depan/belakang) dipasang mulai jam 6 petang sehingga pagi. Anda boleh mengunakan pemasa automatik. Jika anda mempunyai alat penggera, pastikan alat penggera anda diaktifkan.
  4. Pastikan alat keselamatan tambahan seperti rantai dengan ibu kunci (padlock) yang dipasang di tempat yang dianggap mudah dipecah masuk seperti pintu pagar hadapan dan belakang, pintu besi (grill) hadapan dan belakang rumah. Alat tersebut harus dipasang sebelum meninggalkan rumah.
  5. Hantar binatang peliharaan ke rumah tumpangan haiwan ataupun klinik veterinar yang mempunyai perkhidmatan menjaga haiwan peliharaan agar ia selamat dan tidak terabai.
  6. Pastikan jiran sebelah-menyebelah rumah (termasuk jiran di hadapan/belakang rumah) dimaklumkan, serta diberi nombor telefon yang mudah dihubungi dalam jangka masa ketiadaan anda.
  7. Pastikan barang-barang kemas seperti emas, wang tunai, jam berharga dan sebagainya dibawa bersama atau disimpan di tempat yang selamat dan bersesuaian.
  8. Hentikan langganan suratkhabar bagi mengelakkan penjenayah daripada mengetahui rumah ditinggalkan kosong.
  9. Sebelum keluar rumah hendaklah dipastikan setiap plug peralatan elektrik dicabut daripada soket bagi mengelakkan berlakunya kebakaran yang berpunca akibat litar pintas.
  10. Kepala gas juga harus dicabut sebelum anda keluar meninggalkan kediaman bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI