Ramai yang cakap kalau nak tanam pokok mawar atau ros, jangan tanam yang jenis memanjat sebab ia susah untuk dijaga dan memerlukan kawasan yang luas. Ia mungkin sesuatu yang tidak dapat dinafikan. Namun, perkara ini dapat diselesaikan dengan mudah dengan melakukan teknik yang diberi nama self-pegging.

Kaedah ini bukan sekadar membantu membentuk rimbunan ros anda kelihatan lebih menarik dan cantik, malah ia lebih menggalakkan dan mempercepatkan proses penghasilan bunga. Kebiasaanya kelihatan ros mekar di hujung-hujung ranting, tetapi kaedah ini ia mampu menghasilkan bunga di sepanjang ranting.

Self-pegging sesuai dilakukan ketika tugas-tugas penyelenggaraan secara menyeluruh pokok ros di lakukan ataupun selesai berbunga. Kerana ia akan melibatkan rombakan besar-besaran terhadap rumpun rose yang menjalar. Tambahan, hanya batang yang sederhana matang sahaja sesuai untuk dilakukan proses ini bagi mengelak ranting patah ketika melentur.

Teknik Melentur Ros Untuk Lebatkan Bunga Yang Ramai Tak Tahu

1. Pilih ranting

Pertama, kenal pasti ranting yang tidak terlalu matang tapi dalam keadaan baik dan menghasilkan bunga yang banyak. Cantas dan buang semua rantin-ranting yang telah tua, rosak dan tidak mendatangkan hasil. Untuk memudahkan proses self-pegging, buang 70% daun. Hanya daun-daun muda sahaja yang di tinggalkan.

Selesai mencantas dahan yang telah dikenal pasti untuk tujuan sel-pegging tadi, pilih 4-6 ranting sahaja yang betul-betul dalam keadaan baik dari pangkal pokok hingga ke pucuknya. Sebagai tambahan, tinggalkan bebarapa ranting yang mempunyai lebih kurang separuh dari ketinggian self-pegging yang dipilih untuk menjadikan rumpun ros tadi kelihatan lebih menarik.

Ranting utama dalam membentuk self-pegging harus mempunyai ketinggian 8 hingga 10 kaki. Jika tiada ranting yang mempunyai ketinggian ini, ini bermakna rumpun ros anda belum bersedia untuk proses self-pegging. manakala untuk dahan tambahan pula ia memerlukan ketinggian antara 3-4 kaki.

IKLAN

Tip:

Untuk lebih mudah dan selamat, minta batuan dari pasangan atau rakan anda dalam membantu proses self-pegging. sementara anda melentur ada yang dapat membantu memegang dan mengikat ranting yang telah siap. Atau paling tidak, ada yang membantu memegang peralatan.


2. Melentur dan ikat pada pangkal

Mulakan lenturan dari ranting yang paling tinggi. Perlahan-lahan lenturkan bahagian pucuk ke pangkal ranting. Gunakan keratan buluh, PVC atau sebagainya untuk sokongan tempat untuk mengikat pucuk ros yang telah dilentur tadi. Jangan khuatir, batang sokongan tersebut tidak akan kelihatan apabila pokok ros mula merimbun.

IKLAN

Gunakan pita pertanian yang tidak terlalu ketat untuk mengukuhkan kedudukan pucuk yang telah diluntur pada batang sokongan. Lakukan pada ranting-ranting yang lain juga dan pastikan jarak atara ikatan self pegging lebih kurang 2-3 inci pada sokongan yang disediakan.

Teknik Melentur Ros Untuk Lebatkan Bunga Yang Ramai Tak TahuTeknik Melentur Ros Untuk Lebatkan Bunga Yang Ramai Tak Tahu

3. Penyelenggaraan

Setelah selesai musim berbunga self- pegging perlu dilakukan. Paling tidak, gantikan ranting-ranting lama yang telah di self-pegging dengan yang lebih baru. Secara tidak langsung, ia menggalakkan pertumbuhan ranting baru yang lebih produktif.

IKLAN

Teknik Melentur Ros Untuk Lebatkan Bunga Yang Ramai Tak TahuTeknik Melentur Ros Untuk Lebatkan Bunga Yang Ramai Tak Tahu

Teknik Melentur Ros Untuk Lebatkan Bunga Yang Ramai Tak Tahu

Teknik Melentur Ros Untuk Lebatkan Bunga Yang Ramai Tak Tahu

 

 

sumber: http://www.finegardening.com

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI