Penulis: Muhamad Adli Salihin bin Samsudin @ Abg Edd
Jabatan Pertanian Malaysia

Tangan Panas Tangan Sejuk, Mitos atau Realiti
Abg Edd

Berlaman ataupun berkebun merupakan salah satu aktiviti yang berfaedah dan sangat memberikan manfaat yang baik kepada kita semua. Selain daripada menanam pelbagai jenias tanaman yang kita perlukan, aktiviti ini juga dilhat sebagai satu aktivti riadah dan terapi.

Berlaman juga merupakan satu aktiviti interaksi yang sangat baik. Berinteraksi dengan alam sekitar, bertinteraksi dengan keluarga dan juga rakan komuniti dalam masyarakat setempat.

Namun begitu, terdapat satu ungakapan yang sering menghantui seseorang itu untuk memulakan aktiviti bercucuk tanam dan berlaman, iaitu “Tangan Panas Tangan Sejuk”. Ungkapan ini seringkali digunakan pakai oleh kita jika kita gagal dalam melaksanakan aktiviti berlaman terutama pokok yang kita tanam atau kita jaga, mati. Samada kita hendak memulakan aktiviti bercucuk tanam ataupun pada tanaman kita yang sudah lama di tanam, kemudian tanaman kita mati. Adakah mitos ini benar-benar wujud ? .

Sebenarnya TIDAK ya. Ungkapan “Tangan Panas Tangan Sejuk” memang takde dalam kamus bercucuk tanam. Realitinya adalah, TEKNIK yang betul dalam berlaman ataupun berkebun.

Berikut adalah 10 Teknik yang perlu kita tahu dan kita boleh praktikkan dalam berlaman.

  1. MENANAM
– Sediakan peralatan yang hendak digunakan terlebih dahulu dan sediakan kawasan tanaman yang hendak kita tanam pokok kita.
– Gunakan media tanaman yang betul (tanah campuran)
– Jangan koyakan plastik polibag SEBELUM lubang tanaman di buat.
-Semasa hendak membuka polibag, gunakan pisau yang tajam, jangan rentap polibag tersebut dan buka dgn berhati-hati. Ini bagi mengelakan bebola akar (Rootball) polibag tu pecah berderai dan akar pokok boleh tercedera.

Tangan Panas Tangan Sejuk, Mitos atau Realiti

  1. MENYIRAM

– Kerja penyiraman merupakan aktiviti yang sangat penting untuk laman kita terutama pada musim panas yang terik. Namun waktu yang terbaik untuk melaksanakan aktiviti penyiraman adalah pada awal pagi dan pada lewat petang.

– Elakkan lakukan siraman pada waktu tengahari yang kebiasaannya cahayanya sangat terik. Ini boleh menyebabkan tanaman kita akan lecur kepanasan.

IKLAN

– Jangan siram berlebihan dan jangan siram tanaman kita dengan menggunakan tekanan air yang sangat kuat. Ini boleh merosakan struktur tanaman kita.

Tangan Panas Tangan Sejuk, Mitos atau Realiti

  1. MENGGEMBUR TANAH

-Bertujuan untuk membaiki pengudaraan kepada sistem tanaman kita dengan mengurangkan kepadatan tanah.

– Jangan menggemburkan tanah berdekatan dengan pangkal pokok kerana boleh terkena pada struktur batang pokok dan juga boleh mencederakan tanaman tersebut. Ianya berpotensi untuk pokok kita rosak lalu mati.

  1. MERUMPAI

– Rumpai juga boleh memberikan persaingan yang tinggi kepada tanaman kita dalam menyerap nutrient, cahaya matahari dan juga air. Jika tidak dikawal dengan baik, mampu menbantutkan pembesaran tanaman kita.

– Merumpai atauapun mencabut rumput liar yang terdapat dalam pasu / batas tanaman kita. Buang atau cabutlah rumpai tersebut dengan berhati-hati dan jangan rentap rumpai tersebut. Akar tanaman kita mudah tercedera jika kita mencabut rumpai dengan tidak berhati-hati terutamanya rumpai tersebut berada berdekatan disekeliling pangkal tanaman kita.

IKLAN

5.MEMANGKAS

– Buang dahan / daun kering / ranting tanaman kita yang telah mati ataupun berpenyakit sebab ianya boleh ganggu kesihatan keseluruhan pokok.

– Bahagian pokok yang cedera / luka , jika tidak dirawat, boleh menjadi perumah kepada perosak dan penyakit. Seterusnya boleh menyebabkan tanaman kita akan rosak lalu mati.

6.MENGAWAL PEROSAK / PENYAKIT

– Aktiviti ini bertujuan untuk memberi rawatan kepada tanaman kita .Untuk mengelakkan serangan perosak dan juga jangkitan penyakit. Kawalan dilakukan samada menggunakan bahan kimia yang dibenarkan ataupun menggunakan bahan berasaskan organik.
– Namun begitu, hendaklah menggunakan kadar bancuhan yang betul dan jangan berlebihan pada tanaman kita. Lakukan secara berjadual dan sistematik.

  1. MEMBAJA
– Membaja dilakukan untuk memberikan zat dan nutrient pemakanan kepada tanaman bagi menghasilkan pokok sihat dan subur. Oleh itu, hendaklah menggunakan baja dengan kadar yang betul pada diperingkat umur tanaman yang betul dan jangan menggunakan kadar baja yang berlebihan dari yang disyorkan kerana ianya boleh menggangu tumbesaran tanaman juga boleh menyebabkan tanaman kita melecur lalu mati jika terlebih baja.
  1. MEMBERSIHKAN KAWASAN
– Bersihkan kawasan laman kita dari sampah-sarap kebun dan sebagainya. Ianya boleh mengganggu pertumbuhan tanaman kita kalau laman kita tidak terjaga dan terurus.

Tangan Panas Tangan Sejuk, Mitos atau Realiti

IKLAN
  1. KITARAN PENEMPATAN BAGI PENGGEMAR TANAMAN HIASAN DALAMAN (INDOOR PLANT).

– Bagi peminat Tanaman Indoor, jangan biarkan tanaman kesayangan anda berada terlalu lama dalam rumah anda terutama di kawasan yang tidak terima langsung cahaya matahari.

– Setiap 3 minggu, bawalah tanaman indoor anda tersebut untuk buat ‘sunbathing’ pada tanaman tersebut untuk jangka masa 5-6 hari. Nisbah 3:1 (3 minggu di dalam : 1 minggu diluar) boleh dipraktiskan. Lakukan juga aktiviti penyelenggaraan tanaman pada waktu ‘sunbathing’ ini.

‘Sunbathing’ untuk tanaman indoor ini bertujuan untuk membolehkan tanaman ini mengumpulkan semula tenaga dengan melakukan proses fotosintesis. Kaedahnya adalah dengan meletakkan tanaman indoor kita di luar dan kawasan tersebut mestilah menerima cahaya matahari (tidak terlindung) yang baik.

-Walaupun ianya digelar Tanaman Indoor, tanaman bagi tujuan hiasan dalaman ini TIDAK BOLEH berada dalam kediaman kita dalam jangkamasa yang agak lama dengan tidak mendapat/menerima cahaya matahari yang mencukupi. Ini boleh menyebabkan pokok layu, tidak sihat dan berpotensi tinggi untuk mati.

  1. MENUNTUT ILMU

– Pelajari teknik berlaman serta bercucuk tanam. Proses pembelajaran merupakan proses yang tidak terhad dan tiada batasnya. Sentiasa mempelajari teknik- teknik yang betul dan terkini.

– Dapatkan khidmat nasihat teknikal dari mereka yang berpengalaman pakar dalam segmen berekbun dan berlaman serta jangan sesekali berputus -asa.

Kesimpulannya, tiada istilah “Tangan Panas, Tangan Sejuk” dalam melakukan aktiviti berlaman. Ianya hanyalah terminologi yang boleh membantutkan usaha kita untuk melaksanakan aktiviti berucuk tanam. Ianya sekadar mitos sahaja. Realitinya, pelajari dan amalkanlah teknik yang betul dalam berlaman. Selamat Berlaman.

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI