bawang putih

Bawang putih antara bahan utama dalam kebanyakan masakan tidak kira tradisional masakkan cina india mahupun barat. Adakalanya ia juga dijadikan ramuan di dalam remedi kesihatan. Tahukah anda bahawa aroma dan rasa daun bawang putih lebih sedap berbanding daun bawang?

Selain itu juga, untuk di kebun atau laman, ia sesuai digunakan untuk mencegah serangga perosak seperti yang pernah di paparkan di dalam artikel 5 Racun Serangga Organik Yang Wajib Anda Cuba.

Untuk memperoleh bawang putih, kebiasaannya anda akan beli kan. Apa kata, kita tanam sendiri.Bukan sekadar hasilnya lebih hebat, malah ia mampun mengawal serangga perosak secara biologi

Cara-cara tanam bawang putih dalam pasu

1. Pecahkan labu bawang putih menjadi ulas. Hanya ulas bersaiz matang yang sesuai disemai

2. Sediakan medium tanaman yang mengandungi pasir dan dan peroi. Bawang putih tidak memerlukan medium tanaman yang sentiasa lembap. Oleh itu, pilih bekas yang mempunyai lubang saliran. Jika tidak bawang nya mudah rosak.

IKLAN

3. Tanam ulas bawang secara menegak. Pastikan muncung bawang menghala ke atas kerana dari bahagian tersebut tunas nya akan keluar.

4. Bila bawang putih dah mengeluarkan tunas, hanya siram bila media nampak kering. Anak bawang putih tidak suka tanah yang digenangi air.

Tanam Bawang Putih Dalam Pasu Sahaja, Pasti Menjadi

5. Sekiranya pokok bawang putih ini berbunga, potong bunga ini untuk kekalkan bau bawang putih.

IKLAN

6. Boleh tuai daun bawang putih bila terdapat 5 atau 6 helai daun padai satu pokok.

7. Daun bawang putih sesuai digunakan sebagai ramuan di dalam mee goreng, sup dan sebagainya. Aroma nya lagi sedap dari daun bawang

8. Boleh dibuat companion planting antara pokok cili/sayuran berdaun, bagi mengelakkan serangga perosak tanaman

IKLAN

9. Nak pokok bawang putih jadi labu/bulb bila daun mula menguning berhenti siram. Tuai bila daun semua menguning. Cabut dan jgn basuh. Ketuk-ketuk kan tanah yang melekat pada labu bawang dan simpan di tempat kering.

Tanam Bawang Putih Dalam Pasu Sahaja, Pasti Menjadi

Sumber: Sara Saad

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI