Di mana ada gula, di situ ada semut. Memang tak larilah ungkapan tersebut sehingga hari ini. Kadang tu, duduk di tingkat 17 pun semut tetap ada. Naik lif agaknya semut ni kan. Cara paling mudah yang kerap digunkan untuk memusnahkan koloni semut ni adalah dengan menggunkan racun kima yang banyak di pasaran tak kiralah jenis semburan atau serbuk yang perlu ditabur.

Untuk tip no. 1-5 baca artikel ini: 10 Bahan Dapur Yang Boleh Memusnahkan Semut Dengan Mudah (Siri.1)

Tapi, dengan mengunakan racun yang mempunyai bahan kimia kan bahaya. Apa kata anda cuba gunkan bahan-bahan dapur yang memang mujarab ini:

  1. CECAIR PENCUCI PINGGAN

Tahukah anda bahawa cecair pencuci pinggan adalah bahan terbaik untuk mencegah semut? Jika semut terkena solusi ini, ia akan merosakkan sel tubuh smeut dan menyebabkan ia cepat terhidrat dan akhirnya mati.

IKLAN

Artikel berkaitan: Buat Semburan Pencegah Serangga Perosak Dari Sabun Pencuci Untuk Selamatkan Sayur

  1. KULIT SITRUS

Membuang kulit sitrus seperti lemon, oren, limau dan sebagainye selepas dimakan bukan lah idea yang baik. Banyak kegunaan kulit limau ni seperti mengharumkan rumah, sebagai baja organik dan sebagainya. Yang lagi best, kulit sitrus ni mengandungi D-limonene yang berupaya mencegah dan menghalang deria bau semut untuk memasuki kediaman kita. Keringkan kulit limau di dalam suhu bilik untuk tempoh 1 atau 2 hari. Kemudian kisar kering kulit limau tersebut. Taburkan serbuk limau ini disekitar kediaman andaTak Sangka 10 Bahan Dapur Ini Boleh Musnahkan Semut Dengan Mudah  (Siri.2)

IKLAN
  1. BAWANG PUTIH

Bawang putih memang diperakui mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh manusia namun tidak bagi serangga. Ia telah digunakan secara meluas sebagai salah satu bahan untuk menghasilkan racun serangga organik di kebun termasuk semut. Semut tidak gemarkan bau bawang putih yang kuat. Jadi, hanyurkan beberapa labu bawnag putih dan letakkna ia di laluan semutTak Sangka 10 Bahan Dapur Ini Boleh Musnahkan Semut Dengan Mudah  (Siri.2)

IKLAN
  1. GARAM

Garam akan menyebabkan badan semut rapuh. Akibatnya, semut kehilangan air secara drastik dan mati akibat hidrasi. Untuk mencegah semut naik ke atas meja, apa kata anda taburkan garam di sekitar kaki meja.

  1. BEDAK

Semut adalah antara tetamu laman yang hadir nya tidak di jemput. Jika kelihatan semut di laman, segera musnhkannya sebelum ia meroskkan tanaman anda. Semut ini, bukan sekadar memusnahkan serangga baik untuk tanaman, malah membawa perosak seperti aphids. Jadi apa yang perlu anda lakukan adalah, tabur bedak sekeliling sarangnya dan semut yang kelihatan. Ia berupaya merosakan deria baru semut. Jadi, semut yang dah terkena bedak tadi tak boleh pulang kesarangnya dan yang dalam sarang tak keluar. Kelamaan meraka pun mati  

Tak Sangka 10 Bahan Dapur Ini Boleh Musnahkan Semut Dengan Mudah  (Siri.2)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI