Tahukah kamu semua? Sebenarnya, sudu dan garfu ini, telah ada sejak dulu lagi, malahan, sebelum zaman teknologi ada lagi. Sudu dan garfu ini adalah peralatan makanan yang kita semua akan cari apabila hendak makan. Tidak kisahlah di restoran mahupun di rumah. Jadi, pada hari ini, saya akan menceritakan sedikit demi sedikit tentang sudu garfu ini.

Sudu Dan Garfu Sebenarnya Teknologi Yang Moden Tapi Sudah Ada Di Masa Lepas Sudu Dan Garfu Sebenarnya Teknologi Yang Moden Tapi Sudah Ada Di Masa Lepas

SUDU

IKLAN

Hampir semua orang telah menggunakan sudu untuk sesuatu yang berkaitan dengan makan. Sudu digunakan untuk mendapatkan makanan yang sukar digenggam dan dicapai dengan tangan. Tidak seperti pisau dan garpu, yang mengandungi kepingan, sudu semula jadi boleh dibuat daripada barangan yang terbentuk secara semula jadi seperti cangkerang atau batu.

Walaubagaimanapun, bukti arkeologi mendedahkan bahawa sudu telah digunakan untuk tujuan keagamaan seawal 1000 SM di Mesir purba. Sudu ini dibina daripada gading, kayu, batu permata, dan batu tulis, dan ia dihiasi dengan hiasan dan hieroglif. Sudu yang diperbuat daripada tembaga dan perak di seluruh empayar Yunani dan Rom masih digunakan sehingga kini.

IKLAN

GARFU

Garfu pula, seperti sudu dan pisau, dianggap tidak bergaya pada abad keempat, dan digunakan secara eksklusif oleh golongan bangsawan semasa zaman Byzantine. Walau bagaimanapun, garfu menjadi lebih popular kerana saiz dan reka bentuknya mendapat sokongan daripada setiap kumpulan yang berbeza. Dari segi reka bentuk, garfu telah mengalami beberapa semakan. Pada mulanya, garpu hanya mempunyai dua batang (cabang), kemudian tiga batang, dan akhirnya empat batang, yang kini menjadi standard untuk menghidang dan mengambil makanan.

IKLAN

Jadi, secara kesimpulannya yang boleh saya nyatakan disini adalah, semua orang di dunia ini, tidak kisahlah zaman sekarang atau zaman dahulu, kesemuanya memang sudah menggunakan sudu dan garfu.

Sumber: tajria, Penulis: Lina Rosli (https://tajria.com/2019539)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI