Bagi penghuni apartmen dan flat, pilihan menyidai baju di adlam kediaman sudah menjadi kebiasaan. Namun hakikatnya, ramai tidak sedar sebenarnya perbuatan atau amalan ini sebenarnya mengundang bahaya kepada kesihatan antaranya adalah kanser dan alahan

Bagi anda yang gemar memakai pelembut pakaian terdedah kepada masalah ini. Ini kerana dalam pelembut pakaian terkandung bahan kimia. Pelembut pakaian berfungsi sebagai lapisan nipis khas yang melembutkan pakaian anda. Namun, kebanyakkan pelembut pakaian dipasaran mempunyai bahan toksik kimia seperti Ammonia salt.

Sidai Baju Dalam Rumah Boleh Menyebabkan KanserIa akan menyebabkan iritasi pada kulit, gangguan pernafasan dan pening kepala. Memang sedap menghidu baunya yang wangi. Anda akan rasa pakai sangat bersih bila berbau harum. Namun, ia membawa bahaya lain terutama jika anda menyidai pakaian di dalam rumah.

IKLAN

Alahan berpunca daripada kandungan udara yang terperangkap di dalam rumah menjadi lembap dan sesuai sebagai habitat bakteria. Bakteria tersebut yang menjadi punca kepada alahan. Lebih teruk, ia akan menyebabkan alahan pada rongga pernafasan hingga terjadinya asmas.

IKLAN

Menurut artikel di laman sesawang Pusat Racun Negara, Universiti Sains Malaysia,

IKLAN

Setiap produk wangian seperti sabun, barangan kosmetik, syampu, pelembut kain, potpuri, penyembur rambut, kertas tisu, detergen dan lain-lain lagi mengandungi bahan kimia wangian sama ada asli atau sintetik dan pelarut yang bertindak sebagai media atau foundation.

Peratus kandungan kimia wangian adalah di antara satu hingga 30% dan ini bergantung kepada jenis produk. Namun daripada analisis makmal yang dilakukan didapati sebanyak 95% bahan kimia yang terkandung di dalam produk wangian adalah bahan kimia sintetik daripada jenis petroleum seperti terbitan, benzena, aldehid dan kimia toksik lain.

Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan mendapati daripada kesemua bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan kosmetik, 815 daripadanya adalah bersifat toksik.

Manakala kajian yang dilakukan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar, Amerika (EPA) pada tahun 1991 pula menunjukkan terdapat kloroform dalam pelembut pakaian dan p-diklorobenzena iaitu sejenis bahan kimia karsinogen (penyebab kanser) pada paras yang tinggi dalam penyegar udara.Sidai Baju Dalam Rumah Boleh Menyebabkan Kanser

Sumber: http://www.keluargasihat.com

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI