Memilih untuk membuat sendiri kabinet dapur adalah satu cabaran yang cukup hebat bagi yang mungkin tidak ada basic dalam pertukangan. Tetapi lelaki ini gigih untuk meyiapkan sebuah kabinet dapur bagi melengkapkan ruang dapur untuk ratu hatinya. Jika membaca latar belakang Dauz Zeze ini beliau mempunyai pengalaman dalam kerja tangan ini kerana dia pernah menuntut di IKM Lumut, Perak.

Dengan lukisan tangan untuk rekaan kabinet dapur yang cukup sempurna ini sudah dapat dilihat beliau pastinya mempunyai pengalaman dalam pertukangan dan elektrikal. IMPIANA cukup banga dengan hasil kerja beliau. Jom IMPIANA kongsikan bersama anda pula bagaimana beliau berjaya menyiapkan sebuah kabinet dapur yang lengkap dan sempurna ini.

Cerita Dauz Zeze:

Alhamdulillah siap jugak kabinet dapur pkp 3.0 hehe. semuanya buat sendiri dari design sampailah pada pemasangan.dari sekecik2 brg mcm skru smpai la papan melamine board ni pun semua beli dkt shopee.bg je ukuran & kuantiti papan yg kita nk pakai.zaman online ni semua main oder je.nk kata senang sgt buat kabinet ni pun xjugak tp yg penting kena rajin dan byk bersabar hehe.tambah2 rumah yg ada anak kecik mmg kena ada tahap kesabaran yg tinggi sbb semua kerja2 buat dkt ruang tamu haha.semua blajar dari youtube dan google je.ni pun first time main kayu,last buat projek kayu masa form 1 buat tempat sangkut kunci .tp Alhamdulillah la ada jugak rupa kabinet dapur ni.kos utk buat kabinet ni total lebih kurang rm900++ la jugak.kos tu utk buat 2 kabinet.kabinet panjang size 210cm x 80cm & satu lg 80cm x 40cm nk letak atas peti ais.kalau panggil org kabinet xpasti harga market skrg tp bg yg mana ada kewangan lebih & xnk pening kepala upah je org hehe.yg mana nk try buat sendiri kt bawah ni ada simple tutorial & link shopee utk beli brg.

Hmmmm…. apa kata anda? Dah baca apa Dauz cerita macam mana nak buat kabinet dapur DIY ni? Kalau nak seribu daya kalau tak nak seribu dalih.

Mula2 kena ada design. buat design ikut panjang dan tinggi kabinet mengikut kesesuaian dapur sendiri. Lepastu kena kira ukuran papan dan barang2 nk pakai.kena ingat tebal papan melamine ni 15mm. so kena ambil kira ukuran tu dlm design takut oversize pulak.kalau silap size boleh potong sendiri tp nnti jadi xcantik la sbb bila potong dah xde la laminated putih balut papan tu.tp kalau lepastu nk wrapping dgn wallpaper xde masalah.

 

Ini contoh papan melamine yang siap laminate putih di semua sudut.

Papan dah smpai boleh la try susun-susun dulu mmacam main lego

IKLAN

Untuk tutup belakang kabinet tu just guna papan playwood je. Yang ni playwood tebal 3mm size 4ft x 8ft dijual pada harga rm28 sekeping.potong mengikut size kabinet dan wrapping dgn wallpaper sebelum paku. playwood ni beli dkt hardware area rumah je.

Bagi yg nk pintu kabinet ada frame ala2 english style kena la buat kerja lebih sikit. guna papan mdf batten wall size 2 inci tebal 9mm. potong mengikut ukuran pintu. sapu gam kemudian paku.ada gap antara batten wall tu ttup guna wood filler dan gosok dgn kertas pasir bagi rata.harga batten wall ni rm2.50 seunit untuk panjang 4ft. link shopee mdf batten wall DI SINI

 

IKLAN

Dah siap skru semua boleh la start wrapping. Macam-macam design dan warna wrapping ada jual dekat shopee. Pilih je yang mana berkenan. Nak tukar warna kabinet setahun sekali pun boleh.

 

Ni hasil pintu yang dah siap buat frame dan wrapping. Nak hasil yang kemas dekat setiap bucu sudut dlm frame tu guna dryer utk panaskan wallpaper tu sambil tekan.

 

IKLAN

Kemudian pasang handle pada pintu. Macam-macam jenis dan bentuk handle ada jual dekat shopee. Yang macam ni RM6.43 seunit oder dari China. Kualiti ok berat. ada yg lg murah dari tu tapi ringan la sikit. Terpulang pada individu nk beli ikut bajet masing2. Ini link shopee utk handle tu KLIK DI SINI.

Last sekali pasang lampu LED dalam kabinet dan juga hydraulic support utk pintu yg bukak ke atas.rak pinggan tu ada mcm2 size 600mm,800mm & 900mm. haa masa design kabinet ni mula2 dlu kne amik kira size rak pinggan yg nk pakai tu.utk projek ni pakai size 600mm.
Ini link utk lampu LED. Nak beli dekat kedai letrik pun boleh cuma haritu pkp byk kedai letrik tutup. Harga RM6.09 seunit untuk panjang 1 kaki. KLIK DI SINI
Ini link untuk hydraulic support 80N. Harga RM2.43 seunit.
Link rak pinggan. Harga RM34.16 seunit
FYI semua barang di atas ni termasuk hinge beli di kedai yang sama dlm shopee.boleh scroll tengok item yg dijual di kedai tu memang banyak jual brg2 aksesori kabinet dapur. Beli sekali dapat harga postage sekali,jimat.