Jika anda pengemar hidangan kaum Cina seperti dim sum, ladu dan seakannya, The Qing adalah pilihan yang tepat! Berlatarbelakang fasad ala Dinasti Maharaja Cina, pasti membuatkan anda teruja. Indah dalam dan luar, The Qing semestinya tarikan terbaru pusat bandar Kuala Lumpur dengan fasad serta dekorasi menawan!

Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing

Kombinasi hidangan menyelerakan, atmosfera tenang lagi mendamaikan, The Qing yang terletak di Chow Kit bukan sekadar menawarkan variasi menu ladu serta dim sum lazat, namun lebih lagi dengan suntikan suasana Chengdu moden yang pasti mengujakan.

Menggabungkan konsep dari negara China dan Jepun, pemilik memilih kombinasi serasi kedua-dua budaya negara yang cukup dekat di hatinya apatah lagi konsep, dekorasi, susun atur dan pelaksanaan merupakan hasil idea dan kreativiti Mr Chan sendiri.

Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing

Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing

Menghuni premis tiga tingkat, Mr Chan menerapkan konsep ancient dan moden untuk setiap tingkat, di mana tingkat pertama lebih kepada Hong Kong dan Jepun, manakala China pula untuk tingkat dua dan tingkat tiga lebih kepada Shanghai. Turut digabungkan adalag lima elemen Wu Xing yang menyerlahkan atmosfera setiap tingkat iaitu api, air, kayu, bumi dan logam.

Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing

IKLAN

Fasad ala-ala dinasti Cina dan budaya Jepun dengan pokok-pokok bonsai serta laluan kaki bermaterialkan kayu jati dengan pelbagai aspek tradisional lain, sungguh kami rasakan ketenangannya walaupun lokasinya terletak di tengah-tengah ibu kota.

Menawarkan pengalaman menjamu selera yang pasti sukar ditemui di mana-mana restoran Cina Halal seangkatan dengannya, kami tertanya-tanya bagaimana terciptanya idea membangunkan restoran seperi The Qing ini.

“Pada mulanya, ideanya adalah mencipta restoran warisan dengan dalaman moden, tetapi semuanya berubah selepas saya pulang bercuti dari negara China”, jelas pemilik dan pengasas The Qing, Mr. Chan Wai Keong.

Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing

Idea konsep santapan mewah ala raja untuk pengunjung bercitarasa tinggi menjadi pilihan beliau dalam memastikan setiap rakyat Malaysia pulang dengan pengalaman yang tidak dapat dilupakan sementelah melawat The Qing.

IKLAN

Di perkarangan restoran ini sudah cukup menyejukkan mata, suasana di dalam juga tiada bezanya. Dengan tempat duduk beralaskan kulit dengan warna biru nilam, latar dinding berwarnakan simbolik unsur bunga dalam budaya Cina, serta pokok bonsai yang dipercayai aura dalam membangkitkan semangat, mewujudkan keseimbangan yang harmoni, pasti menyejukkan mata yang memandang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Impiana (@impianamy)

Beralih pula pada ruang tempat duduk di tingkat atas, mampu memuatkan kira-kira 40 orang, kami cukup terpesona dengan figura ikan emas bercahaya terapung di siling restoran, pokok dan batu bata mengambarkan lima unsur Wu Xing iai tu api, air, kayu, logam dan tanah. Pelbagai pilihan tempat duduk dari persendirian sehingga ke meja bulat kayu jati dilengkapi dengan pencahayaan mewah yang menyinari segenap ruang.

Indah dalam dan luar, The Qing semestinya tarikan terbaru pusat bandar Kuala Lumpur. Pilihan dim sum menjadi antara daya penarik, dengan gabungan mewah dan sentuhan tradisional pastinya buat anda terliur.

IKLAN

Yang menariknya, memandangkan semua hidangan yang dijamu bebas daging khinzir, The Qing adalah untuk semua. Visinya satu, mengalu-alukan setiap lapisan masyarakat Malaysia untuk menikmati makanan istimewa serta tradisi kaum Cina tanpa ragu-ragu yang semestinya tidak boleh anda lepaskan.

Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing

Kesimpulannya, The Qing adalah lebih daripada sekadar restoran bagi menikmati pilihan dim sum bebas daging khinzir, namun ia lebih pengalaman mengisi mata dan perut. Dengan persekitaran yang anggun dan tersusun, anda dan keluarga pasti ingin bersantap lagi ke sini.

Gambar: Instagram @theqingkl

Ingin lebih tahu pelbagai tips untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram dan TikTok rasmi IMPIANA.

Santapan Menu Oriental Berlatarbelakang Fasad Ala Maharaja di The Qing

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI