Tertarik dengan rumah yang terletak di Petaling Jaya ini fasad kediaman ini diberi konsep lestari. Kediaman lama ini yang diubah menjadi tempat uji progresif untuk inovasi reka bentuk, penyelidikan & pengembangan, dan percubaan idea dan prinsip yang terus dikembangkan.

Melihat bahan binaan yang digunakan dalam menghasilkan sebuah rumah berkonsepkan lestari atau sustainable house ini banyak meyerapkan bahan yang kurang karbon dan bahan semula jadi.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Ringan + kebolehtelapan = kelestarian: Melalui metodologi seperti yang dinyatakan dalam persamaan tersebut, prinsip dan strategi reka bentuk yang diterapkan terdapat dalam penyelesaian yang dibina:
Konfigurasi 3 sub-unit keluarga besar – suite bilik tidur bergantung pada kawasan umum di setiap tingkat yang serupa dengan sebuah kampung.
Ruang perantaraan yang dipanggil ruang cahaya ini (Entrance Courtyard, Galeri dua tingkat, Atrium, Attic) – secara iklim, bertingkat, berlapis – untuk penggunaan edaran, sebagai bantal iklim, pertukaran udara, penyangga visual, dan penanaman menegak.
Fuhhh…. memang cukup sempurna ruang binaan yang direka penuh teliti dari setiap sudut dan perinciaan.
Diikat oleh cahaya kisi bingkai keluli pada kerangka konkrit yang ada – untuk ketegaran dan ketahanan dengan menyebarkan beban dalam kerangka 3D di sekitar perimeter.
Menggalakkan perantara antara rumah – taman – jalan untuk memupuk interaksi dan pengawasan komunikasi yang sempurna.
Sentuhan ini seolah “Mencium bumi, menari dengan matahari + udara” – untuk memunculkan dan melipat gandakan manfaat tanah & mikroba dalam kitaran CO2 – O2, untuk digabungkan sepenuhnya dengan warna biru -kitar hijau (penuaian air hujan, pengairan menegak + tanah, penahanan / penahan, penyejukan, akuaponik), untuk mempromosikan aneka ragam hayati mikro di lokasi dan penyejukan pasif.
Kawalan keboleh telapan unsur udara (angin, perolakan, kusyen, plenum pertukaran / atrium), cahaya (langsung, tersebar, dipantulkan, disaring), penyejukan (radiasi, penebat, teduhan, penyejatan), pandangan (langsung, kabur, disaring, dipinjam, objek). Dicapai dengan penyatuan komponen pengisian ini yang dipasang pada bingkai keluli & aluminium: pelapis gentian-simen bertebat, kaca (jelas & lut sinar), panel dinding berkembar polikarbonat (lut sinar & padat), kisi kaca bening boleh laras, kayu, keluli saluran penanaman mesh & penangguhan, dan tabir landskap menegak untuk mencapai prestasi, kriteria kualitatif dan spesifik yang berbeza.
Meningkatkan penggunaan baru dan menggunakan semula pembinaan artisanal tradisional dan bahan vernakular – saluran tanah liat (saliran) untuk penanam & atap hijau ringan, rotan rotan (rotan) untuk aplikasi pagar / pintu / skrin, penyaringan simen, dan teknik melepa untuk lantai dan dinding, bukan kemasan jubin moden, menggunakan semula kayu lama untuk pembingkaian dan atap dinding, dan batu runtuhan lama untuk landskap.
Pemilihan bahan untuk tenaga tertanam terendah, ringan, kekasaran yang belum diproses, nipis, keberkesanan dari tahap minimum, kesederhanaan pembinaan, dan perdagangan menyumbang kepada penggunaan tenaga yang lebih rendah baik yang tertanam dan ditahan semasa pembinaan.
Dalam estetika kediaman ini ia cuba meyerap konsep Jepun “wabi-sabi” dalam elemen rumah.
Wabi-sabi” merupakan istilah daripada Jepun yang pada dasarnya memiliki erti “menemukan keindahan dalam ketidaksempurnaan”.
Sumber:
Arkitek: Arkitek Tangu
Gambar: Tang Hsiao Seak