Se (12)

Kalau dah bijak mengolah, benda yang murah pun nampak mahal. Benda mahal pun boleh DIY sendiri. Seperti yang dilakukan oleh Encik Nor Ishraf. Berpunca dari rak yang dibeli atas talian lambat sampai, tambahan dalam tempoh PKP. Maka terhasillah rak dapur dari pipe PVc dan papan terpakai.

Untuk info, rak tu saya buat guna pvc paip + pvc fittings yang sememangnya dah ada dalam simpanan. Bahan2 lebihan yang saya gunakan untuk buat rumah hydroponic saya. Dalam komumiti hydroponics material ni memang banyak digunakan. Kalau diikutkan sebelum ni ada lagi benda lain saya buat guna paip pvc. Pagar anak, rak kecik untuk letak semaian anak pokok sayur, rak bawah dapur. Semuanya guna pvc paip. Papan pulak saya gunakan papan lebihan yang kontraktor di pejabat buang dan dikutip simpan dalam stor. In case 1 Hari nanti mana tau boleh guna. Yang ni kredit kepada rakan pejabat saya. Kalau dia tak kutip memang tak ade rak ni.

Material yang digunakan saya senaraikan dibawah.
1. Pvc paip 20mm class 6 x 2 btg (19ft p/pc) – kos RM30 (RM15 sebatang)
2. 4 way pvc connector x 20pcs – kos RM30 (RM1.50 p/pc beli di shoppe)
3. Papan recycle – tiada kos
4. Tiada gam digunakan

IKLAN

Alatan : pita ukur, pvc cutter (kalau xde boleh juga guna gergaji besi)Rak Untuk Barang Dapur Dari Paip PVC Dan Papan Terpakai

IKLAN

Rak Untuk Barang Dapur Dari Paip PVC Dan Papan Terpakai

IKLAN

Ukuran rak – 24″ (L) x 10″ (D) x 10″ (T) setiap slot. Setiap papan saya skrukan 4 penjuru ke batang paip. Untuk membuatnya tak ambil masa yang lama pun. 1-2 jam macam tu dah siap. Semua orang boleh buat. Kalau kita rajin Dengan sikit kreativiti macam-macam boleh buat dengan paip pvc tu.

Saya harap apa yg saya kongsi ni dapat bg manafaat pada org lain juga.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI