Ramai yang tidak sedar bahawa perbuatan harian anda boleh mempengaruhi bil elektrik yang tinggi. Punca Bil Elektrik Masih Tinggi, Ramai Yang Tak Tahu!

Ramai dari kita yang mengaku mengambil berat tentang alam sekitar, dan cuba mengelakkan perkara seperti penggunaan plastik, penyedut minuman plastik dan penggunaan barangan plastik lain.

Tetapi adakah anda tahu kita membuang satu tan tenaga hanya dari tabiat kita yang buruk setiap hari?

Punca  Bil Elektrik Masih Tinggi, Ramai Yang Tak Tahu!

Perkara menjadi lebih teruk lagi di pejabat atau dirumah, kerana yang menggunakan elektrik adalah kita sebagai pengguna. Jadi sering kali, kebanyakan daripada kita tidak benar-benar sedar tentang cara mereka menggunakan (dan membazirkan) elektrik di tempat kerja ataupun di rumah.

Berikut adalah bagaimana pembaziran tenaga elektrik di pejabat ataupun di rumah berlaku:

1. Menggunakan komputer meja berbanding komputer riba
Penggunaan komputer meja menggunakan tenaga elektrik yang banyak. Manakala, komputer riba menggunakan sehingga 80 peratus kurang elektrik daripada komputer meja. Jadi kita boleh mempertimbangkan untuk beralih menggunakan komputer riba kecuali bagi penggunaan pejabat anda yang memerlukan komputer berprestasi tinggi untuk mengatasi tugas berat.

2. Mengecas komputer riba anda walaupun telah penuh
Apabila anda menyambungkan komputer riba anda untuk mengecas, tenaga elektrik sedang digunakan tanpa mengira peratusan bateri komputer riba anda. Peratusan komputer riba anda akan kekal pada 100%, tetapi bil elektrik pejabat anda pasti akan meningkat

IKLAN

Punca  Bil Elektrik Masih Tinggi, Ramai Yang Tak Tahu!

3. Menutup langsir pada siang hari
Keadaan ini biasanya berlaku di sesetengah pejabat atau mungkin juga di rumah di mana anda menutup langsir untuk menghalang cahaya matahari semulajadi dan teruskan menyalakan lampu. Berhenti membazirkan tenaga elektrik dan mula menggunakan lampu semula jadi!

4. Meninggalkan penghawa dingin terpasang semasa tiada orang
Ini adalah antara sikap yang kerap diamalkan oleh pekerja. Penghawa dingin, terutamanya penghawa dingin utama, adalah salah satu alat yang paling banyak menggunakan tenaga di pejabat. Matikannya walaupun anda hanya keluar selama sejam. Juga, cuba menutup pintu untuk memastikan panas masuk dan udara dingin keluar.

5. Mengambil lif ketika kurang keperluan
Kita boleh cuba untuk mengubah tabiat untuk menggunakan tenaga manusia dan bukannya tenaga elektrik sebaik mungkin. Jika pejabat anda hanya satu tingkat, ambil tangga dan anggaplah ia adalah latihan anda untuk hari itu untuk menghilangkan kalori.

Punca  Bil Elektrik Masih Tinggi, Ramai Yang Tak Tahu!

IKLAN

6. Merenung ke dalam peti sejuk
Di rumah, anda mungkin menghabiskan banyak masa untuk membuka peti sejuk hanya untuk meninjau apa yang ada di dalamnya. Di pejabat, bayangkan 30 orang melakukan perkara yang sama setiap hari. Sekarang, itulah banyak tenaga yang hilang, kerana peti sejuk perlu menggunakan tenaga untuk menyesuaikan suhunya setiap kali ia dibuka.

7. Tidak mematikan suis pencetak
Orang biasanya meninggalkan pencetak sepanjang hari, dan kadang-kadang walaupun sepanjang malam. Walaupun mungkin mudah tidak perlu menunggu untuk reboot, ini juga menggunakan tenaga yang tidak perlu. Jika anda tahu anda tidak akan menggunakan pencetak, sekurang-kurangnya biarkan ia dalam mod siap sedia atau matikan sepenuhnya.

8. Lupa untuk membersih dan menyelenggara peralatan elektrik
Alat-alat elektrik seperti penghawa dingin memerlukan penjagaan yang konsisten bagi ia melaksanakan kerja dengan cekap. Jangan lupa juga untuk menukarkan atau membersihkan penapis udara anda untuk mengelakkan habuk daripada terkumpul.

9. Tidak mempunyai budaya kelestarian
Sesungguhnya memang ia akan mengambil masa bagi membina budaya syarikat di mana semua orang memainkan peranan mereka dalam penjimatan tenaga. Tetapi ia perlu bermula. Jadi sama ada ia hanya mematikan lampu atau kesedaran yang lebih tentang penggunaan tenaga elektrik, adakah anda akan mengambil bahagian dan mula membuat perubahan? Anda mampu mengubahnya!

IKLAN

10. Penjadualan kebanyakan operasi pada waktu puncak
Kebanyakan syarikat menjadualkan operasi dari pukul 8 pagi hingga 10 malam, apabila orang lain juga menggunakan elektrik. Untuk memenuhi bekalan ini, lebih banyak loji kuasa perlu dikuasakan untuk menjana tenaga.

Walau bagaimanapun, syarikat-syarikat boleh mengurangkan bil mereka dengan menggunakan tenaga yang ada semasa waktu puncak, seperti bagaimana syarikat-syarikat akhbar melakukan kebanyakan percetakan mereka sebelum jam 8 pagi. Kini banyak syarikat dapat menjimatkan tenaga elektrik, dengan cara kerja norma baru ini banyak kelebihan yang ada.

Semua orang memainkan peranan dalam menjimatkan elektrik dan menjaga alam sekitar kita bersih

Dan sebagai pekerja, anda juga harus melakukan bahagian anda kerana anda bukan sahaja mempengaruhi bil elektrik syarikat, tetapi juga mempunyai kesan jangka panjang terhadap alam sekitar.

Tonton Video Menarik Di Youtube IMPIANATV (KLIK DI SINI)

Baca: Nak Laman Bercahaya Terang Tapi Masih Jimat Elektrik Sehingga 80%

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI