Dulu ramai beranggapan penggunaan wainscoting hanya untuk kediaman mewah sahaja. Namun sekarang, walaupun di zaman gawat wainscoting kelihatan lebih mudah untuk diperolehi dan ramai telah mengunakanya. Kebiasaanya ada kontraktor khas untuk memasang wainscoting ni. Namun dengan sumber yang mudah diperolehi dan cara pemasangan yang tak rumit, ramai mengambil keputusan untuk lakukan sendiri je. Yang penting anda perlu teliti untuk menghasilkan satu produk yang kemas.

Seperti yang dikongsikan oleh pasangan ini, Makeover keseluruhan ruang tamu dengan menggunakan wainscoting hanya menelan belanja RM 419. Dengar macam banyak kan. Tapi jika dibandingkan dengan harga kontraktor mahu mencecah ribuan. Melalui perkongsian facebook, Puan Siti Haszirah Hasan berkongsi cara atau langkah demi langkah pemasangan wainscoting dan barang yang diperlukan.

Barang-barang yang diperlukan :
1. Kayu nyatoh (nyatoh paling murah, sis pilih 3 jenis kayu. Harga berbeza) : RM280
2. Gam kayu ke dinding : RM7x4
3. Filler/plaster : RM2x3
4. Masking tape : Rm2x2
5. Cat minyak : RM29
6. Cat dinding : RM36x2
Total cost : RM419

Langkah-langkah:

1. Ukur keluasan dinding dan rangka kedudukan serta berapa kotak bingkai wainscoting yang diperlukan


2. Dapatkan kayu wainscoting dari hardware. Tapi tak semua hardware ada jual. Kena cari perlahan-lahan, setelah pergi ke 6 kedai baru akak jumpa. Sebab kadang-kadang tu ada design kayu wainscoting yang dijual tidak padan atau tidak mencukupi
3. Potong kayu mengikut ukuran yang telah dilakar. Untuk mendapatkan sudut cantuman yang cantik bagi setiap bingkai, gunakan Miter Box. Potong setiap bucu cantuman 45 darjah atau boleh mintak tolong hardware potongkan sebab mereka pakai mesin, lagi mudah


4. Cantumkan ke empat-empat batang kayu menjadi bingkai
5. Untuk cantumkan bingkai ke dinding, buat ukuran betul-betul. Ini lah saat paling mencabar kerana ketelitian diperlukan. Tak boleh pakai hentam nanti senget. Dah gam, ketuk-ketuk sikit kayu untuk memastikan ia betul-betul melekat dan pasangkan masking tape semantara menunggu gam betul-betul kering


6. Isi rongga-rongga kosong terutamanya bahagian bucu wainscotting dengan filler untuk nampak lebih kemas


7. Gosok keseluruhan kayu yang telah kering dan melekat pada dinding dengan kertas pasir. Ia bertujuan untuk menanggalkan saki baki filler yang tak rata. Disamping itu juga, ia dapat memastikan permukaan kayu lebih licin
8. Cat bahagian kayu terlebih dahulu dengan menggunkan cat minyak. Kemudian baru cat keseluruhan dinding. Nak dapatkan kesan yang lebih cantik, sapu cat beberapa lapis

 

Sempena Hari Raya yang sudah hampir tiba, kalau nak rasa #Betulbetulraya datanglah ke Karnival Karangkraf pada 1-3 Jun 2018 di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf Seksyen 15, Shah Alam Selangor bermula jam 2.00pm-2.00am. Ada pelbagai aktiviti #betulbetulbest dan jualan barangan raya yang #betulbetulviral daripada 50++ jenama online terkenal tau!

Komen anda