Kalau kita makan di meja, pasti kita mahukan keselesaan bukan? Kadang-kadang meja makan yang sudah tersedia di rumah semasa beli, terlalu kecil dan mungkin tidak selesa. Oleh kerana itu, kita mesti tahu cara-cara hendak mengukur meja dari segi semua aspek semasa hendak membeli.  Mari, saya akan ajarkan bagaimana hendak membeli meja makan di kedai dengan supaya anda mendapat meja yang anda suka dan puas hati.

Nak Cari Meja Makan Tapi Tak Pandai? Ayuh Kita Mencuba Cara Ini Nak Cari Meja Makan Tapi Tak Pandai? Ayuh Kita Mencuba Cara Ini

Jadi, untuk langkah pertama adalah, anda mesti mengukur bentuk meja dan ketinggiannya semasa memelih meja yang anda suka. Sebagai contoh, anda duduk di meja tersebut bersama beberapa orang, dan letakkan lengan supaya anda keadaan selesa. Jika lengan anda masih ada ruang untuk anda bergerak, maka meja itu sesuai tapi kalau sebaliknya, anda mesti cari meja makan yang lebih luas atau bentuk lain. Sama juga seperti tinggi, jika ia berada di sama paras dada anda, maka ia adalah bagus.

IKLAN

Kedua, adalah menentukan jarak kerusi anda dari meja makan. Pastikan meja makan tersebut, apabila anda hendak merapatkannya dengan meja, ia betul-betul dekat dan mampu untuk anda makan dengan mudah. Ini kerana, ada sesetengah meja nya tu, menghalang dari kerusi tidak rapat ke meja. Mungkin ada bahagian kaki kayu yang menonjol kehadapan.

Nak Cari Meja Makan Tapi Tak Pandai? Ayuh Kita Mencuba Cara Ini

IKLAN

Dan yang terakhir adalah, jarak meja dengan dinding rumah anda. Anda mesti pandai agak untuk tahu jarak dinding dengan objek. Jikalau rumah anda kecil, ia mungkin bermasalah jika meja anda beli itu terlampau besar dan boleh menyebabkan memakan ruang yang banyak.

IKLAN

Jadi, jika anda telah faham bagaimana cara-cara di atas, maka anda sudah mahir dalam memilih meja dan saya berharap tiada lagi yang salah memilih meja semasa membelinya.

Sumber: 99.co, Penulis: Hanifah (https://www.99.co/blog/indonesia/ukuran-meja-makan-ideal/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI