“Hansei”, sekali dilihat seperti sebuah kata-kata Jepun dan pasti anda beranggapan ianya rumah di Jepun bukan? Malangnya sekali ia adalah yang berada di Selangor. Interior design rumah Hansei ini, apa yang paling saya minati adalah tingkap yang besar di ruang tamu itu. Perghh, besar gila tingkap tersebut.  Dah macam tingkap ala-ala rumah Sultan dah yang ada tingkap besar dan luas seperti itu. Bayangkan anda bangun pagi, buka langsir dan boleh lihat dunia di waktu pagi, dengan seluas mata memandang. Mesti bestkan? Hahahaha.

Mustahil! Nama Seperti Jepun, Tapi Ia Sebenarnya Di Malaysia Mustahil! Nama Seperti Jepun, Tapi Ia Sebenarnya Di Malaysia

Kata-kata hikmah yang diberi oleh pereka interior ini, “Menghentikan hansei bermakna berhenti belajar. Dengan hansei, seseorang tidak pernah pasti tentang ketuanan dirinya, dan sentiasa ada ruang untuk, atau memerlukan, kemajuan yang lebih besar.” Dengan sebuah kata-kata ini, maka terhasil lah strategi reka bentuk untuk projek ini. Memandangkan rangkaian luas “tabiat” yang terkumpul, matlamat pereka adalah untuk mencari kaedah untuk menyaring kekayaan bahan, idea dan ciri ke dalam satu persekitaran yang harmoni untuk sebuah keluarga untuk dipanggil pulang.

IKLAN

Mustahil! Nama Seperti Jepun, Tapi Ia Sebenarnya Di Malaysia

IKLAN

Justeru, pereka ini berhasrat untuk mencipta satu lagi imej berbingkai Ruang Tamu yang digabungkan dengan bahagian luar sambil mengekalkan penekanan pada kawasan volum berganda dan pemandangan berbingkai dedaunan yang rimbun di boulevard di luar. Selain itu, ruang makan, yang bersambung dengan sempurna ke pulau perbualan yang panjang dan cantik, menggalakkan interaksi sosial sepanjang hari. Lampu candelier yang digantung di siling yang dibuat khas bertujuan untuk menambah rasa yang lebih jeragat pada kemasan atas kayu padu dan marmar. Bilik tidur individu kemudiannya dibina dengan teliti dan menawarkan suasana damai pada waktu malam.

IKLAN

Jadi, untuk mengkonklusikan tentang rumah ini, saya boleh memberi pendapat, bahawa rumah seperti ini memang sesuai jika anda inginkan kesendirian yang tenang. Malahan, saya dapat rasakan, rumah seperti ini boleh dibuat sebagai Homestay dan saya yakin, Homestay ini akan mendapat review dan feedback yang banyak dan pasti disukai oleh orang ramai.

Sumber: NU INFINITY (https://nuinfinity.com/project/hansei/#&gid=1&pid=3)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI