Limau purut atau nama saintifiknya Citrus hystrix merupakan tanaman saka yang berasal dari Asia Tenggara. Hari ini limau purut banyak ditanam di Malaysia, Thailand dan Indonesia. Ia dikenali dengan pelbagai nama seperti Keiffer lime (Kafir lime) di Barat, Bai makrut di Thailand dan di Indonesia dipanggil Jerut purut kerana rasanya masam dan sedikit pahit.

Limau purut ditanam secara meluas di seluruh dunia sebagai penyeri laman untuk diambil buahnya. Ia sesuai ditanam dalam bekas tanaman dan juga dalam pasu-pasu besar yang diletakkan di patio atau pun teres.

Limau purut kelihatan sama dengan limau nipis, cuma buahnya bulat, kulitnya lebih mengerutu, berkedut tebal dan isinya tidak berair, masam dan pahit. Kadar tumbesarannya agak perlahan jika dibandingkan dengan limau lain. Ia boleh tumbuh sehingga 30 meter tinggi.

Daunnya akan membiak dan berwarna hijau gelap. Struktur daunnya yang bersayap seolah-olah memberi gambarandua helai daun yang dicantumkan dari hujung ke hujung dan kelihatan seperti nombor lapan. Daunnya mengandungi sejenis minyak yang berbau wangi yang kuat, berunsur kimia dengan bahan sabininie sebanyak 14% dan bahan liminene sebanyak 15%.

IKLAN

Mudahnya Tanam Limau Purut Ikut 4 Langkah Simple Ini

Limau purut mempunyai banyak kegunaan dalam kehidupan seharian. Ia juga kaya dengan khasiat semula jadi yang berkesan dalam dunia perubatan dan boleh digunakan sebagai aromaterapi, nutraseutikal dan produk penjagaan diri.

IKLAN

Dalam industri kulinari, daun limau purut banyak kegunaannya. Ia menjadi pilihan suri rumah sebagai perisa dalam masakan seperti tomyam kerana aroma dan rasanya yang unik. Bagi masyarakat Malaysia, hidangan rendang, laksa dan asam pedas akan berkurangan kelazatannya sekiranya tidak dimasukkan daun limau purut ini.

Limau purut mempunyai khasiat yang tinggi dalam dunia perubatan kerana ia mengandungi bahan aktif seperti anti histeria, anti tumor, pencuci asli, anti septik, anti bakteria dan pencegah kanser. Ia boleh membantu melancarkan sistem pernafasan dengan menyapu pati minyak limau purut pada dada, tengkuk dan belakang badan. Dengan adunan sedikit garam dan daun limau yang digiling halus, ia dapat menghilangkan masalah kekuningan pada gigi. Selain itu, ia boleh digunakan untuk membunuh pacat dan membantu untuk merawat gigitan serangga berbisa.

IKLAN

CARA PENANAMAN

  1. Sediakan lubang penanaman berukuran 0.6 x 0.6 x 0.6 meter dan diisi dengan baja triplesuper phosphate (100 gram), baja tahi ayam (100 gram) dan 100 gram GML. Gaul hingga rata.
  2. Masukkan anak benih yang telah ditut atau yang didapati dari tapak semaian ke dalam lubang tadi. Masukkan tanah sehingga memenuhi lubang dan biarkan sedikit tinggi dari permukaan lubang.
  3. Kemudian siram.
  4. Jika pasu digunakan sebagai bekas tanaman, pastikan campuran tanah dengan kadar 3:1:1 (komposis tanah: tahi ayam: pasir). Isi campuran tadi ke dalam pasu sehingga paras 2 inci lebih rendah dari permukaan pasu dan mempunyai lubang air. Masukkan anak benih pokok tadi dan siram. Letakkan di tempat yang dapat menerima sinaran cahaya matahari yang mencukupi.

Mudahnya Tanam Limau Purut Ikut 4 Langkah Simple Ini

PENJAGAAN POKOK LIMAU PURUT

  1. Anak pokok perlu disiram sekurang-kurangnya sekali sehari selama 2-3 bulan pertama.
  2. Bajakan anak pokok menggunakan tahi ayam reput dalam kuantiti 5 kg setiap satu, setiap 6 bulan bagi peringkat tumbesaran (1-3 tahun).
  3. Lakukan cantasan untuk membuang tunas air, ranting dan dahan yang berpenyakit dan kurang sihat.
  4. Kerja-kerja merumput perlu dilakukan dengan mencabut di keliling pokok-pokok muda. Elakkan dari menyembur racun kimia pada pokok kerana ia digunakan sebagai bahan makanan dan sebagai produk kesihatan.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI