Stepping stone atau batu pemijak adalah aksesori lantai laman untuk tujuan laluan. Ia penting sebagai pilihan untuk memastikan rumput yang terhampar tidak rosak apabila dipijak disamping menambah tekstur dan pattern pada lantai laman. Namun, harganya di pasaran boleh tahan mahal juga. Sekeping RM 10-15. Nak pakai bukan sekeping 2 pula tu.

Salah seorang admin kelab kaki dekor En. Asrul Achoi berkongsi DIY stepping stone yang sangat mudah, jimat masa, dan jauh lebih murah

IKLAN

BAHAN-BAHAN:
?Pebble wash harga dalam Rm23.00
?semen biasa sekampit 50kg baru Rm 13.00.
?jaring besi saya dah lupa berapa harga semeter..tapi bawah Rm 10.00.
?kalau setengah ela pasir sungai tu lebih kurang rm30.00.
?Gam kraf
?Berus cat 1 inci lebar
?besen empat segi

IKLAN

CARA-CARA:
1. sapukan keseluruhan gam dilantai bekas biru berkenaan. Kemudian tabur batu. Pastikan batu yang ditabur rapatModal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”

IKLAN

Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”
2. Lebihan batu dikeluarkan balik dari besen. Kemudian dijemur sehingga gam kering dan pastikan ibatu melekat pada permukaan besen Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”
3. Untuk kerja2 semen.
➡️sediakan baldi…masukkan semen…pasir kasar..kalau nak tambah batu kelikir pon boleh.kemudian kacau adunan sehingga sebati dan likat.
➡️proses ini kena lebihkan semen…supaya batu pebble wash akan lebih grip pada semen apabila siap nanti.(lebih tahan)Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”5. Tuangkan semen kedalam bekas.masukkan jaring
Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”6. ayak sedikit…untuk ratakan semen..automatik akan terlevel dengan sendirinya apabila diayak. untuk ukur ketebalan..ambik lidi..kemudian cucuk kedalam bekas yang dituang semen tadi..ketebalan standart 2inci atau lebih..ikut kepada tuan2 dan puan2. Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”
7. 24jam kemudian..telangkopkan bekas biru…hentak2 sedikit..secara sendirinya…semen itu akan tertanggal..sebab..gam tak terlalu kuat lekat pada bekas plastik tersebut.Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”8. jerangkan air panas..kemudian tuang diatas permukaan batu pebble wash tersebut. Tujuan untuk kembangkan gam itu kembali.Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”9. ambil berus dawai..kemudian berus dipermukaan batu tersebut untuk membuang gam yang terlekat tadi.Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”10. Cuci dengan sabun untuk lebih bersih Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”11. tunggu sehingga kering..kemudian sapukan syalek batu untuk menaikkan warna batu tersebut.siap.Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone” Modal RM100 Je, Tapi Boleh Hasilkan Lebih 20 Keping “Stepping Stone”
Moga memberi mamfaat kepada kawan2 disini

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI