Tubuh badan yang sihat dan otak yang cerdas bermula dengan pemakanan yang berkhasiat. Dan salah-satu kandungan paling penting dalam piramid makanan merupakan sayur-sayuran. Banyak zat serta nutrien penting yang terdapat di dalam pelbagai jenis sayuran bagus untuk manusia.

Walaupun ada yang kurang menggemari sayur kerana rasanya yang mungkin pahit, melalui peredaran zaman, sayur-sayuran telah berjaya diadaptasi kedalam masakan dan boleh ditukar mengikut selera masing-masing.

Namun, terdapat beberapa kekeliruan dimana ada yang beranggapan sayuran yang dimasak akan hilang khasiatnya. Benarkah begitu?
Mari ikuti perkongsian bermanfaat ini untuk kita kupas lebih lanjut.

Mana Satu Lebih Berkhasiat Dan Selamat, Sayur Mentah Atau Sayur Yang Dimasak?

Perlukah saya memasak sayur-sayuran?

IKLAN

Makanlah sayur-sayuran! Tidak ada cara yang betul atau salah untuk memasak sayur-sayuran, namun mengetahui pilihan yang paling sihat akan memberikan anda manfaat nutrisi maksimum.
Baiklah, hari ini kita akan membincangkan sayur mana yang paling sesuai dimakan mentah. Sayuran mentah sememangnya mempunyai nutrisi yang berbeza daripada yang dimasak. Dalam beberapa kes, sayur-sayuran mentah lebih baik untuk anda; namun, tomato memberikan lebih banyak khasiat setelah dimasak.

Sayuran kaya dengan vitamin dan mineral. Vitamin ini boleh dikelaskan kepada jenis yang larut lemak dan larut dalam air. Vitamin A, D, E dan K adalah vitamin larut lemak sementara Vitamin B dan C adalah vitamin pula larut air. Vitamin larut lemak lebih stabil daripada vitamin larut air disebabkan yang sensitiviti terhadap haba memasak.

Oleh kerana sayur-sayuran yang mengandungi vitamin larut dalam air sangat mudah termusnah kerana haba memasak, mari kita lihat cara terbaik untuk menikmati sayur-sayuran ini! Mengutamakan pengambilan sayur-sayuran mentah dapat membantu meningkatkan pengambilan vitamin B dan C.

IKLAN

Brokoli, salad dan bayam mengandungi Vitamin C yang tinggi. Ini menjadikannya antara sayur-sayuran yang paling sihat untuk dimakan MENTAH. Satu kajian yang diterbitkan dalam Nutrition and Food Science (Zeng, 2012) melaporkan bahawa ketika dimasak, sayur-sayuran kaya vitamin C kehilangan antara 9% hingga 55% peratus kandungan vitamin C (bergantung pada kaedah dan suhu memasak).

Mengukus mempunyai kesan yang paling tidak ketara, sementara mendidih menghancurkan nutrien yang paling banyak. Penulis kemudian menyimpulkan bahawa mengukus adalah kaedah memasak terbaik untuk mengekalkan vitamin C kerana ini kerana semasa mengukus, sayur-sayuran sebenarnya tidak bersentuhan dengan air dan wap panas mengunci nutrien sayur-sayuran.

IKLAN

Mana Satu Lebih Berkhasiat Dan Selamat, Sayur Mentah Atau Sayur Yang Dimasak?

Antara sayuran kaya vitamin C yang terbaik untuk dimakan mentah termasuk;
• Brokoli
• Tauge
• Kacang salji
• Kale
• Salad
• Kacang hijau

Sayuran enak ini boleh dijadikan ulam dan dinikmati bersama kuah (dressing), sos atau sambal belacan yang enak!

Kredit : Magaret Sivapragasam via Makmal Makanan

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI