Beberapa hari lepas, IMPIANA ada kongsikan cara jimat, mudah untuk DIY cantikkan pagar biasa-biasa menggunakan shera plank. Hasilnya, bukan sahaja cantik, malah memberi lebih privasi kepada penghuni. Kali ni, Impiana nak kongsikan pula idea En. Abdul Qayyum Jalal menggunakan ALLUMINIUM BOARD PANEL pula. Katanya lebih tahan lama. Jom kita lihat makeover pagar rumah yang dilakukan oleh En. Qayyum

Asal nya pagar biasa saja. Cari ilham ada yang guna shera board. Tapi ramai komen board ni agak berat. Saya tak pasti sebab tak pernah lihat secara fizikal.


Artikel Berkaitan:

Projek “DIY” Bilik Anak, Beli Barang-Barang Online Je
Buat “Feature Wall” Ruang Makan Guna Shiplap RM 2, Beli Online Je


Dok godek, jumpa la aluminium bar panel ni dekat shope. Ukur siap-siap dekat lubang pagar tu. Masa beli terus mintak potongkan ikut saiz. Standard saiz lebar dalam 4 inci, memang ngam dekat lubang pagar tu.

Benda kedua pulak, nak fikir cara apa paling mudah dan kemas untuk lekatkan dekat pagar. Kalau nak welding bracket ni, takut comot sebab tak mahir welding. Datang pula idea guna aluminium plate, dan skru terus dekat pagar. Aluminium bar panel tu pula skru kan pula pada aluminium plate..

Make sure guna kan self driving screw..guna cordless screw driver murah je dekat shopee dah setahun lebih guna tetap padu,takat kerja-kerja ringan macam ni tak ada hal.

IKLAN

Untuk beli Aluminium board ni, boleh klik link yang disediakan https://invol.co/cl55oqg

Beli terus aluminium flat bar di link yang disediakan https://invol.co/cl55os0

IKLAN

Pagar asal

IKLAN

Lepas cat hitam, untuk ngam kan dengan warna aluminun bar panel. Guna hammerite paint utk nampak kasar2 dan kilat texture pagar tu Ikat aluminium plate dekat pagar. Skru direct je di situ. Memandangkan setiap level kat palang2 pagar ni x seragam jaraknya. Guna kotak je utk centre kan aluminium bar panel. Visual inspect je.

Ni final produk..view dr dalam.