Penggunaan kayu dalam struktur rumah sangat banyak dilihat tidak kira pada kediaman lama mahupun yang baru. Walaupun pada mulanya rumah kayu nampak kukuh, menarik dan klasik, perlu diingat bahawa sifat kayu boleh berubah bergantung pada faktor cuaca ataupun rapuh dimakan anai-anai. Jadi, pemilik rumah kayu haruslah lebih peka dan teliti menyelenggara kediamana masing-masing supaya tetap kekal utuh.

Ketika dalam proses merancang, pemilihan jenis kayu adalah hal yang paling penting kerana ia bakal mempengaruhi kos pembiayaan, penyelenggaraan dan kos baik pulih rumah yang ingin dibina kelak. Jenis-jenis kayu seperti kayu jati, kayu merbau, kayu meranti merah dan kayu cedar adalah antara spesis yang mejadi pilihan pengguna kerana sifat yang keras dan kukuh. Walaupun telah berjaya memilih jenis kayu yang sesuai, anda tetap perlu melakukan pemeliharaan supaya kayu struktur tersebut tetap kukuh dan tahan lebih lama.

Langkah Merawat Rumah Kayu Agar Sentiasa Cantik Dan Tahan Lebih Lama

Ada beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kekuatan dan ketahanan rumah kayu, antaranya ;

Pengaruh Cuaca

Kayu yang lama terdedah kepada cuaca tidak menentu terumamanya kawasan yang beriklim lembab akan menyebabkan kayu cepat rosak dan mengembang kerana kayu boleh menyerap air dan sifat ini lama-kelamaan akan memudaratkan struktur rumah. Selain itu, jika dibiarkan tanpa rawatan, kayu yang terdedah kepada kelembapan juga boleh menjadi lapuk dan berbau hapak. Lebih parah lagi sekiranya udara mengandungi bakteria atau hama menjangkiti kayu dan membenarkan pembiakan lumut pada kayu yang terlindung dari cahaya matahari.

IKLAN

Serangan Serangga atau Haiwan Perosak

Lipas, tikus dan anai-anai adalah antara musuh utama kayu. Anai-anai contohnya, memang menyukai tempat gelap yang lembab dan tinggal dalam satu kumpulan yang besar. Saiznya yang halus menyukarkan lagi pemilik untuk menyedari yang rumah telah diserang perosak ini. Begitu juga dengan tikus yang akan menggigit kayu sehingga sudah berlubang, barulah tuan rumah sedar akan perbuatan makhluk perosak yang amat menyakitkan hati ini.

Beban Tanggungan

IKLAN

Bebanan yang tidak sesuai dengan ketahanan kayu akan menimbulkan kesulitan kelak apabila kayu sudah mula melengkung dan membengkok sehinggalah patah. Perkiraan ukuran dengan beban harus dilakukan dengan tepat dan teliti terutamanya untuk bahagian tiang ataupun rangka rumah.

Langkah Merawat Rumah Kayu Agar Sentiasa Cantik Dan Tahan Lebih Lama

Rawatan Sesuai Untuk Rumah Kayu

IKLAN

Rumah kayu sememangnya memerlukan penjagaan yang amat rapi dan akan mengambil masa yang lama serta belanja yang banyak. Tetapi sekiranya dilakukan dengan kerap dan betul, banyak yang dapat dijimatkan. Jadi ikuti tips penjagaan dibawah agar rumah kayu anda kekal cantik dan kuat.

Rawatan Rutin :

  • Bersihkan kayu yang berhabuk dan berdebu menggunakan air. Kemudian biarkan kayu kering dengan sendirinya.
  • Untuk bahan pembersihan lantai dan dinding kayu, gunakan ramuan tradisional seperti air pelepah pokok pisang dan tembakau supaya kayu tetap kukuh dan bersinar seperti baru.Langkah ini menyebabkan kayu pada rumah tradisional tetap tahan hingga beratus tahun.
  • Hindari geseran kasar pada permukaan kayu. Sekiranya anda mahu mengalih perabot besar dan berat seperti meja makan atau sofa jangan tarik atau tolak, tetapi angkat dan alihkan dengan selamat.
  • Jangan biarkan dinding rumah ditutupi pokok atau tumbuhan. Cantas pohon-pohon sekeliling rumah supaya dinding dan ruangan didalam mendapat sinar matahari yang secukupnya.
  • Asap dari dapur sebaiknya dijauhi dari ruang yang menggunakan kayu kerana hal ini akan menyebabkan kayu cepat kusam.
  • Jika rumah anda menggunakan lantai kayu, jangan biarkan beban berat seperti peti sejuk, tong gas terlalu lama keranan ia akan menyebakan kayu cepat rosak.

Rawatan Berkala :

Rawatan berkala atau bermusim perlu dilakukan bagi mengelakkan kerosakan major yang akan menggugat keutuhan rumah kayu. Jadi pastikan anda lakukan perkara-perkara ini apabila tiba waktunya. Panggil golongan profesional yang lebih arif jika anda tidak pasti cara yang betul untuk proses penyelenggaraan ini.

  • Pemusnahan dan Pencegahan Anai-Anai. Sekiranay bahagian kayu di rumah anda diserang anai-anai, lakukan segera proses pemusnahan. Kayu yang sudah teruk dimakan harus segera ditukar agar tidak menjangkiti bahagian lain pula. Ketika ini, terdapat banyak teknologi moden yang berkesan untuk menghindari dan membasmi anai-anai. Dapatkan konsultasi dari pihak yang sesuai tentang langkah pencegahan anai-anai.
  • Racun dan Perangkap Tikus. Segera pasangkan peragkap dan racun tikus jika anda merasakan yang rumah anda telah dikunjungi oleh Cik Ti. Biasanya tikus akan melalui sudut rumah yang tersorok atau tertutup jadi rancang dan pasang strategi dimana anda mahu letakkan perangkap tersebut. Jauhi dari kanak-kanak dan pastikan racun diletakkan jauh dari capaian mereka.
  • Pembersihan Exterior. Bergantung pada lokasi rumah kayu, kerja pembersihan menyeluruh dinding luar boleh dilakukan dalam 2 ke 3 tahun sekali. Ada beberapa cara berbeza yang boleh anda lakukan untuk membersihkan dinding kayu iaitu dengan menggunakan air bertekanan kuat ataupun wap panas.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI