Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi. Bila musim hujan, tanaman paling mudah diserang kulat. Faham sahaja lah kan kalau tanaman diserang kulat bukan sahaja rosak, salah tempat boleh mati terus. Namun, tidak bagi sebahagian masyarakat di Maxico terutamanya diwilayah Ixtlahuaca.

Kulat yang menyerang tanaman jagung dianggap sebagai satu hidangan yang istimewa dan mereka akan berpesta dengan menu kulat tersebut. Kulat yang di panggil Cuitlacoche oleh masyarakat tempatan atau Corn smut akan tumbuh apabila tiba musim hujan yang berpanjangan.

Ia tumbuh apabila air hujan diserap oleh tombol jagung. Kelembapan hujan di antara biji akan menghasilkan kulat yang akan tumbuh di celah biji jagung. Ia berpunca daripada patogen yang dipanggil Ustilago maydis.

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi

IKLAN

Terdapat pelbagai menu hidangan yang boleh disediakan dengan menggunakan cendawan kelabu ini dan ia menjadi makan istimewa masyarakat di Ixtlahuaca. Kini, cendawan kelabu ini juga mudah didapati di pasaran. Ia di jual sebagai makana di dalam tin dan ada juga dalam bentuk kering.

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi

IKLAN

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi

IKLAN

BACA: Tanam Jagung Dalam Pasu Pun Menjadi-Jadi

Jagung ialah kumpulan makanan bijiran yang kaya dengan sumber vitamin dan zat galian, dan juga pelbagai fitikomia dengan khasiat antioksidan. Bersama sumber karbohidrat yang lain, ia terletak pada aras kedua Piramid Makanan Malaysia 2020 dan juga merupakan pengambilan makanan kedua terbanyak selepas sayur-sayuran dan buah-buahan.

 

Nak macam-macam info lagi? Join Channel Telegram Geng Laman IMPIANA & CHANNEL IMPIANA
https://t.me/GENGLAMANIMPIANA
https://t.me/impianamy
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI