Tahukah anda kereta dari di seluruh dunia kebanyakkan adalah warna Hitam, Putih dan Kelabu? Ya, khabar berita itu sememangnya benar kerana jika kita lihat di atas jalan raya kereta berwarna selain daripada warna tersebut adalah sangat kurang. 

Bukan sahaja warna kereta, malah ada satu kajian yang telah dijalankan mendapati dunia semakin kehilangan warna apabila pakaian, kedai serta rumah kini dilihat sudah tidak lagi berwarna seperti dahulu kala. 

Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna? Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna?

Mengapa perkara ini terjadi sehingga seluruh dunia berubah menjadi gelap dan suram dengan pemilihan warna hitam dan putih? 

Menerusi perkongsian Nas Daily Bahasa Indonesia di laman media sosial Facebook ada menjelaskan bagaimana perkara tersebut boleh berlaku di seluruh dunia. 

Menurutnya, kajian yang telah dijalankan oleh seorang individu itu mendapati seluruh dunia kini sedang menghadapi revolusi perubahan warna yang dahulunya mempunyai sangat banyak pilihan warna sejak 300 tahun dahulu lagi. 

Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna?

IKLAN

Tetapi kini, variasi pemilihan warna telah menjadi semakin terhad jika kita mahu dibandingkan dengan zaman dahulu. 

Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna? Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna?

Terdapat beberapa faktor mengapa dan bagaimana hal ini berlaku di seluruh dunia. Ini kerana, kebanyakkan logo syarikat terkenal antarabangsa sudah mula melakukan perubahan warna logo daripada berwarna kepada monoton. 

Tambahnya lagi, kebanyakkan syarikat mahu lebih memudahkan perusahaan serta para pelanggannya dari seluruh dunia. Maka oleh kerana itu mereka sebolehnya menggelak pengunaan warna dan bentuk yang terlalu ekstrem. 

IKLAN

Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna? Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna? Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna? Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna?

Jelasnya, perkara ini harus dipandang serius. Sekiranya seluruh dunia semakin kehilangan warna dan tampak suram dengan terusan pemilihan warna hitam, putih dan kelabu.

Bagaimana dengan nasib generasi kita pada masa akan datang yang berkemungkinan tidak berpeluang melihat keindahan dunia yang penuh warna-warni? Jangan kita lupa, kehidupan  dunia terserlah indah dengan memperlihatkan kepelbagaian warna dalam kehidupan.

IKLAN

Sumber: Facebook Nas Daily Indonesia 

Ingin lebih tahu pelbagai tips untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi IMPIANA. Klik di sini.

Kenapa Dunia Semakin Kehilangan Warna?

Baca artikel berikutnya: Bangunan Ikonik Di Serata Negeri Pantai Timur, Disifatkan Sebagai Satu Kemajuan Yang Membanggakan

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI